Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije onder druk bereid tot onderzoek

Vrijdag 22 maart 2013 - Het dreigement van Brussel dat ze de Europese subsidies aan Hongarije stop kunnen zetten in verband met de omstreden aanpassingen in de Hongaarse grondwet, lijkt te werken. Europees commissaris van Justitie, Viviane Reding, heeft Hongarije gewaarschuwd dat deze mogelijkheid bestaat. Eerder had de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, al laten weten dat een land dat de regels van Europa niet respecteerd uit de EU gezet kan worden.

Schulz gaf daar wel bij aan dat als een land zich niet houdt aan de basisvoorwaarden van een gemeenschap er eerst 100% bewijs moet zijn voordat er juridische stappen gezet kunnen worden, en tot nu toe is dat bewijs er niet. Intussen hebben zowel premier Viktor Orbán als de minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi aangegeven dat ze bereid zijn om het Hongaarse amendement op de grondwet door de Europese Unie te laten onderzoeken en het debat te willen aangaan.

Martonyi liet zich daarover ook nog uit op een bijeenkomst afgelopen maandag aan de Universiteit van Szeged. Die bijeenkomst was onderdeel van de campagne 'My Europe' die bedoeld is om Hongaarse scholieren en studenten zich meer betrokken te laten voelen bij Europa. Ook in andere steden zullen op scholen en universiteiten zulke bijeenkomsten georganiseerd worden.

Op verzoek van Thorbjorn Jagland, secretaris generaal van de Raad van Europa, en van het Hongaarse Ministerie van Buitenlandse Zaken is de Commissie van Venetië gestart met de voorbereidingen van het vooronderzoek, de uitkomst daarvan zal in juni dit jaar bekend worden gemaakt.

 
>>>> Bron: diverse media
>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije