Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Parlement neemt wijziging grondwet aan

Dinsdag 12 maart 2013 - Telefoontjes, brieven, oproepen, dwingende adviezen, demonstraties , het heeft allemaal niet mogen baten. Op maandag 11 maart heeft het Hongaarse parlement het amendement om de grondwet op verschillende punten aan te kunnen passen met een meerderheid van stemmen aangenomen. Het was te verwachten, het parlement bestaat voor het grootste deel uit regeringsgezinden, maar het komt toch als een klap in het gezicht.

Ondanks dat politici in binnen- en buitenland, internationale maatschappelijke organisaties en vooral de Europese Unie nog probeerden Hongarije er toe te bewegen om de stemming uit te stellen - de aanpassingen in de grondwet gaan lijnrecht in tegen de Europese waarden op het gebied van democratie, rechten van de mens en de vrijheid van meningsuiting - koos Hongarije ervoor de kont tegen de krib te gooien.

De Europese Commissie heeft al laten weten alle mogelijke middelen in te zetten om Hongarije te dwingen zich aan de regels van de EU te houden. Er was nog een sprankje hoop, de Hongaarse president János Áder, dinsdag op bezoek bij Angela Merkel die liet weten niet blij te zijn met de Hongaarse manier van doen, moest zijn handtekening nog zetten of een veto uitspreken. Maar woensdag heeft hij toch zijn akkoord gegeven.

Vorige week stuurde minister Tibor Navracsics, die in de afgelopen jaren wel meer recht te breien had met de EU, een brief naar Thorbjorn Jagland, secretaris generaal van de Raad van Europa, om uit te leggen wat Hongarije wil met de wijzigingen van de grondwet. 

>>>> Brief Tibor Navracsics aan Thorbjorn Jagland

>>>> Eubusiness.com - EU warns Hungary over constitution vote

>>>> Portfolio.hu - EU will not hesitate to use all instruments against Hungary

>>>> SpiegelOnline.de - 'Half-Hearted European Reactions' Have Failed Hungary 

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.

>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije