Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Weer een nieuwe belasting, nu op het weerbericht!

Dinsdag 12 maart 2013 - Er kan best nog wel een nieuwe vorm van belasting bij, zullen ze in het Hongaarse kabinet gedacht hebben. Maar nog geen paar dagen na het bekend worden van de nieuwe belasting voor de media op het gebruik van meteorologische diensten, is er snel wat water bij de wijn gedaan. De tax van 0,5% over de inkomsten uit reclame en advertenties zal niet voor alle media gaan gelden.

Vorige week onstond er flink wat commotie over de nieuwe tax waardoor tv- en radiostations, internetsites, kranten en tijdschriften 0,5% moeten gaan betalen. Vliegvelden, havens en recreatiestranden moeten 1% over hun inkomsten afdragen.

Het plan, dat vorige week op de website van de regering werd gepubliceerd, werd deze week slechts een 'ministerieel werkdocument' genoemd. Volgens het ministerie van Regionale Ontwikkeling zal de tax niet voor radiostations, kleine televisiezenders en de geschreven pers gaan gelden. Volgens het hoofd communicatie van de Fidesz, Máté Kocsis, is daarvoor binnen de partij te weinig steun, en ook zal er eerst nog gesproken worden met alle betrokken partijen alvorens het plan verder wordt uitgewerkt.

In de herfst van vorig jaar kwam staatssecretaris Zoltán Illés voor Regionale Ontwikkeling met het plan om alle media te verplichten enkel gebruik te maken van de diensten van het OMSZ, het Hongaarse nationale weerinstituut. Andere meteorologische organisaties zouden verboden gaan worden. Of dat plan van Illés doorgaat, is onzeker omdat het onder meer tegen de vrije marktwerking ingaat.

Het lijkt er nu op dat zijn ministerie met dit nieuwe belastingplan probeert om op een of andere wijze toch meer grip te krijgen op de media en hun beleid bij het inkopen van meteorologische diensten. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat de belasting zo in elkaar wordt gezet, dat als er diensten van het OMSZ worden afgenomen er niet wordt belast en dat de media - en de vliegvelden, havens en stranden - zich gedwongen zien om daar aan te kloppen voor het weerbericht.

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije