Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

En hier is het staatsweerbericht. Andere weertypen bestaan er niet.

wbrDinsdag 30 oktober 2012 - Voor wie nog steeds niet twijfelde aan de vreemde wijze waarop de Hongaarse regering de ene na de andere wet bedenkt, sinds het aantreden in 2010 gaat het om honderden grote en kleine wetten, dan zal die zich nu toch echt achter de oren moeten krabben. Ene Zoltán Illés, een staatssecretaris waarvan bijna niemand binnen of buiten Hongarije ooit heeft gehoord, en die vast aan de beurt is om deze herfst de Orbánesque hofnarrenmuts te dragen, kwam met een prachtige nieuwe wet.

Zoltán Illés, oh ja, hij is staatssecretaris voor Regionale Ontwikkeling, wil dat er nog maar één organisatie bestaat die het weerbericht mag maken, alle media moeten gebruik maken van wat die organisatie voorspelt. Dat is de OMSZ, sinds omme nabij 1870 net als in veel andere Europese landen een soort van autoriteit, maar vaak met onjuiste voorspellingen. Maar tegenwoordig zijn er ook particuliere organisaties in Hongarije bezig met of we het koud gaan krijgen of juist warm, en hun voorspellingen kloppen vaker dan die van de OMSZ. Die organisaties moeten volgens Illés verdwijnen. Zo, dat is ferme taal.

Volgens Illés heeft het Internationale Meteorologisch Institituut gezegd dat elk land één instituut nodig heeft die de echte weersvoorspellingen kan doen. Ook vindt hij dat het niet zo kan zijn dat de Hongaarse belastingbetaler meebetaalt aan alle dure apparaten en het personeel van het OMSZ, maar dat tegelijkertijd de particuliere weersinstituten, met informatie die ze onder meer bij het OMSZ, maar ook bij internationale weersinstituten verkrijgen, hun geld verdienen via de media. Ook is het volgens hem nodig dat nu wordt vastgelegd waar de verantwoordelijkheden liggen, bijvoorbeeld in het geval van noodweer, natuurrampen et cetera.

Goh, ome Illés toch - en dat bezeten nationaliserings-team op de achtergrond dat jou die wonderlijke woorden in je mond heeft gelegd - vindt je nu echt dat zelfs het weerbericht onder de nationale staat moet vallen? Is dat niet het socialisme én het communisme bij elkaar opgeteld, én dan nog eens in het kwadraat? Gaat de zon vanzelf dan schijnen omdat Vadertje Staat dat zegt, of zal het gaan regenen omdat de burger z'n best niet doet? Alsjeblieft Zoltán Illés, en zeg dat ook tegen je companen: 'Ik wil graag zelf eens een televisieprogramma maken waar bijna iedereen om moet lachen, al snappen ze er de helft niet van.' Maar kom niet met die rare ingefluisterde voorstellen. In Hongarije hoor je steeds vaker zeggen: 'Onze regering is nog absurdistischer dan Monty Python ooit was.' Wel, deze nieuwe wet voor het staatsweerbericht, dat had het team van Monty Python inderdaad nooit kunnen bedenken. Of misschien ook wel? Maar dan pleegt Illés plagiaat!

>>>>  Tom de Smet
>>>>  Bron: echt, niet lachen, het staatspersbureau MTI!

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije