• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Moedertje, stem voor mij!

anyaDonderdag 17 maart 2011 - Het is een rare discussie, maar wel eentje die de gemoederen bezig houdt. In ieder geval mijn gemoed. Het extra stemrecht voor gezinnen met kinderen, waarmee de Hongaarse regering onlangs op de proppen kwam, gaat niet in die vorm door aldus premier Orbán en Fidesz fractievoorzitter János Lázár. Maar er is een addertje onder het gras gelegd.

'Deze vernieuwende vorm van stemrecht zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen om gevolgd te worden', zegt Lajos Kósa, vice-voorzitter van de regeringspartij Fidesz.. Toch zijn er binnen de Fidesz ook grote meningsverschillen, dus die wet komt er niet. Zeggen ze. Maar ondanks dat nu bij hoog en laag beweerd wordt dat het niet in de nieuwe Grondwet wordt opgenomen, staat er een regel in het concept voor die Grondwet die niet goed te duiden valt. Daar hebben we het addertje. Niet beide ouders krijgen voor elk kind een stem, maar de moeder zou 'in het belang van de toekomstige generaties' wel een extra stem kunnen gaan krijgen.

Een ontaarde moeder die haar kinderen volstopt met chips en hamburgers, hen regelmatig slaat en niet helpt bij hun huiswerk zou een extra stem kunnen krijgen. Een hardwerkende alleenstaande man die in het weekend gaat voetballen met de kinderen uit de buurt denkt niet in het belang van toekomstige generaties. Het is een rare discussie. Waarom zouden heterosexuele ouderparen en moeders beter kunnen bepalen hoe de toekomst eruit moet zien dan homosexuele paren, alleenstaanden of echtparen zonder kinderen? Leven die er dan maar op los en nemen ze geen verantwoordelijkheid voor de mensen om zich heen? De toekomst wordt toch niet alleen gemaakt voor en door kinderen? Elke dag is een stukje toekomst, dat geldt voor iedereen. Ben je als moeder trouwens enkel een verlengstuk van je kind, of mag je ook nog onafhankelijk nadenken als vrouw en mens over hoe je de samenleving zou willen zien? En wie gaat tijdens de verkiezingen de moeders controleren of ze ook echt wel in het belang van de toekomst stemmen?

De nadruk in Hongarije ligt, zeker met de huidige regering en de sterker wordende positie van de kerken, sterk op het gezin, de hoeksteen van de samenleving die redding brengt in chaotische tijden. Gezinnen met kinderen hebben sinds 2011 al meer belastingvoordelen, en het huwelijk is volgens de nieuwe grondwet enkel mogelijk tussen man en vrouw. De moeder krijgt daarbij haast de rol van heilige Maria (met extra stemrecht) toebedeeld. Maar waar ben ik dan als persoon? Mag ik ook meedoen aan de toekomst?

Als ik het boos formuleer, want dat ben ik:  'Ik ben alleenstaand zonder kinderen. Ik heb dus geen toekomstige junk, crimineel of frauduleuze politicus op de wereld gezet. Verder doe ik goede werken voor de mensen om mij heen, voor de samenleving en de toekomst daarvan. Kortom, ik ben een barmhartige Samaritaan. Ik heb dus recht op een extra stem.'

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije