Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije en Europa, het wil niet echt boteren

Donderdag 18 april 2013 - Sinds de aanname in maart van het Vierde Amendement op de grondwet door het Hongaarse parlement is de spanning tussen Hongarije en de Europese Unie om te snijden. Tot eind vorige week leek het er nog op alsof het nooit meer goed zou komen, maar onder druk gezet door een strenge Europese Commissie begint er wel iets te veranderen. 

Premier Viktor Orbán schreef in antwoord op de brief van EC-voorzitter José Manuel Barroso, waarin deze Orbán opriep tot dialoog en herziening van de omstreden punten in de grondwet, dat hij nu bereid is tot overleg en dat de Hongaarse regering mee zal werken. Tot vorig weekend was het standpunt van Hongarije nog zeer defensief. De Hongaarse grondwet zou op alle punten voldoen aan de Europese wetten en aan de normen van de rechtstaat, de kritiek van de Europa is volgens de Hongaarse regering enkel gebaseerd op vooroordelen én de Europese links-liberalen beramen een complot tegen Hongarije.

Eind vorige week was er een delegatie van de Commissie van Venetië op bezoek in Boedapest, de leden ervan kregen een dik dossier mee van het Ministerie van Justitie waarin de laatste aanpassingen in de grondwet worden uitgelegd. Dinsdag maakte Viviane Reding, hoofd van de Commissie van Venetië, bekend welke stappen er genomen gaan worden, midden juni komt de Commissie met het resultaat van het onderzoek. Vooralsnog worden er geen nieuwe inbreukprocedures tegen Hongarije gestart. 

In het debat van het Europese Parlement in Straatsburg op woensdag werd er felle kritiek geuit op Hongarije (zie hieronder MEPs voice concerns). Het is Orbán deze week schijnbaar wel gelukt om de vrede binnen de EVP, waarvan zijn partij Fidesz deel uit maakt, te herstellen. Eerder leek het er nog op dat de Fidesz uit de EVP gezet zou worden. De kritiek binnen de EVP op Fidesz wordt niet in het openbaar uitgesproken, maar zowel Barroso in de functie van voorzitter als Reding in die van commissaris spreken zeker klare taal. Beiden zijn lid van de EVP. 

>>>> Portfolio.hu - EC President reiterates "serious concerns" over Hungary

>>>> Europa.eu - Statement of the European Commission in the Plenary Debate

>>>> EuropeanParliament.eu - MEPs voice concerns over constitutional changes in Hungary

   
>>>> Redactie HV  

 Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije