• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Opnieuw uit de kast, maar nu samen!

homo_demonstratie-abDonderdag 21 april 2011 - "Ze mogen van mij best een nieuwe grondwet schrijven. Maar laat ze dat dan alsjeblieft in hun eigen slaapkamer doen, zodat niemand dat hoeft te zien!" Luid applaus viel Attila Németh na deze uitspraak ten deel op de demonstratie tegen de grondwet vorige week vrijdag in Boedapest.

Attila was zestien jaar oud toen hij voor het eerst demonstreerde, voor de persvrijheid en tegen de toenmalige socialistische regering. Die demonstratie werd door de Fidesz georganiseerd. Nu, negen jaar later, neemt Attila deel aan een burgerbeweging tegen de nieuwe grondwet. En tegen de Fidesz, want: "Ik ben het namelijk niet die is veranderd."

Hij neemt niet zomaar deel aan de beweging. Attila is homo en hij startte samen met andere homo's een petitie op internet tegen de grondwet, en dan vooral tegen de bepaling dat het huwelijk enkel tussen man en vrouw gesloten kan worden. Een collega in de strijd, Adrian Balaci van de LBGT groep van Amnesty International, trekt het breder: 'die bepaling in de grondwet discrimineert iedereen die op zijn of haar eigen manier een gezin wil stichten, ook de heterosexuelen die niet trouwen, ook de mensen die alleen een kind willen opvoeden.

Voor homo's in Hongarije was het die vrijdag een bijzondere dag, voor het eerst stonden de gezamenlijk homo-organisaties op een manifestatie samen met andere burgerorganisaties met elkaar op straat. Organisaties van Roma, van daklozen, van vrouwen, die voor persvrijheid, voor mensenrechten, verschillende radiostations, werkenden en werklozen, jongeren en ouderen, homo's en hetero's, uit alle lagen van de bevolking stonden Hongaren samen voor en op het podium.

>>>> Korte video-reportage: Demonstratie 15 april 2011

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije