Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

EuroGames in Rotterdam & Boedapest

eurogamesBp-aMaandag 23 augustus 2010 - Al een tijdje waren de gesprekken gaande en donderdag 19 augustus zijn de contracten tussen de beide organisaties van 'EuroGames' uit Rotterdam en Boedapest dan officieel ondertekend. Samen met de European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) die de EuroGames ondersteunt, kan de samenwerking tussen de twee steden nu echt van start gaan.
 
 
 
 
 
In 2011 vinden de EuroGames in Rotterdam plaats, in 2012 in Boedapest. De contracten werden getekend tijdens een persconferentie in Novotel Budapest Centrum, waar de vertegenwoordigers van de drie organisaties bij elkaar kwamen.
Dat de EuroGames van Boedapest een jaar na die in Rotterdam worden gehouden is niet zonder reden. In Nederland is veel kennis in huis als het gaat om het organiseren van de EuroGames. In 1992 al werden de eerste EuroGames in Den Haag gehouden en georganiseerd door de EGLSF die in 1989 in Den Haag werd opgericht. Met de samenwerking onder de noemer 'a bridge between east and west' kan Boedapest nu voor een deel meeliften met de organisatie in Rotterdam.

EG2-389-aNadat er verschillende EuroGames zijn gehouden in West-Europese steden, zoals bijvoorbeeld Antwerpen, Utrecht, Parijs, Zürich, München en Barcelona, is het nu dus de beurt om een stukje van de fakkel over te dragen aan Midden- en Oost-Europa. Omdat er al contacten waren tussen Rotterdam en Boedapest is door de EGLSF ervoor gekozen om de spelen voor 2012 juist in Boedapest op te zetten. Zo kan, zoals Gábor László (foto) tijdens de persbijeenkomst vertelde, door de samenwerking met Rotterdam geleerd worden hoe het voor 2012 te organiseren. Daarna kan de opgedane kennis en ervaring weer gebruikt worden om spelen in andere landen van deze regio te helpen opzetten. Gábor is projectleider in deze samenwerking en vice-voorzitter van Budapest '12 EuroGames. Er zijn volgens hem al een flink aantal sportlocaties in de stad die willen meewerken, nu moeten nog sponsoren en andere ondersteunende organisaties benaderd gaan worden.

EGHans389-aVolgens Hans van Dop (foto) voorzitter van EuroGames 2011 in Rotterdam, die met verve de veelzijdigheid en kleurrijkheid van deze spelen weet te beschrijven, is er niet voor niets gekozen voor de slogan 'Show your colour'. Juist kleur en alle facetten daarvan, zowel uit de kast als in de kast, iedereen is welkom om mee te doen aan de spelen. In Boedapest moeten ze het voorlopig nog iets anders aanpakken. Het is immers de eerste keer en vanwege de huidige tijdgeest in Hongarije is het niet zo gemakkelijk om luid je kleur te bekennen en uit de kast te komen. Hun focus ligt dan ook meer op eenheid, integratie van de LGBT gemeenschap in de Hongaarse maatschappij en het is vooral niet hun bedoeling te provoceren. Niet zozeer het anders zijn, maar samen met elkaar te sporten is hun doel. Voor Nederlandse begrippen is hun slogan 'We play the same' - 'Wij spelen hetzelfde' misschien wat ouderwets, maar voor Hongaarse homo's en lesbiennes is het echt al prachtig dat de spelen in Boedapest gehouden worden. En het zal nog een hele kluif worden om die spelen daar goed neer te zetten en medewerking te krijgen van zowel politieke als maatschappelijke Hongaarse organisaties.

Overigens, in beide steden bij beide organisaties wordt er door vrijwilligers gewerkt aan het slagen van de EuroGames. Heb je interesse om mee te doen? Weet je een bedrijf of organisatie die hun naam aan de Games willen verbinden? Neem contact op met Hans van Dop voor Rotterdam en met Gábor László in Boedapest.

>>>> Rotterdam  EuroGames Rotterdam 2011
>>>> EGLSF  European Gay & Lesbian Sport Federation 
>>>> EuroGames  Eurogames.info
>>>> Contact NL:    of:
 Barbara van Gelder -
>>>> Contact HU:  Gábor László -
>>>> Web:  EuroGames 2012
>>>> Door:  TdS
>>>> Foto's.  Niels van Erck
EG4-aLou-a EG3-Groep
 Lou Manders & András Bolyán  Links: Rodney Goijer R'dam & Gabriella Körmendi B'pest

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije