• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Steunbetuiging Gay Pride door ambassades

rainbow-partyaDonderdag 8 juli 2010 - Zeventien ambassades in Boedapest, waaronder die van Nederland en Belgiё, hebben een gezamenlijke persverklaring uitgezonden om hun steun te betuigen aan de Gay Pride die op zaterdag 10 juli in Boedapest wordt gehouden. Dat is een mooi gebaar, zeker nu de maatschappelijke en politieke trend in Hongarije laat zien dat nationale focus meer en meer op oude normen en waarden, het gezin en de kerk gericht wordt en zeker niet op vernieuwing of 'westerse decadente' bewegingen. In de persverklaring wordt onder meer solidariteit uitgesproken met de lesbische, homosexuele, bisexuele en transgender burgers in Hongarije, en dat zij het recht hebben om legitiem in vrede te demonstreren.

in de verklaring wordt ook ingegaan op het geweld dat in de afgelopen jaren plaatsvond tijdens de Pride's tegen de demonstranten. 'Iedereen heeft dezelfde rechten en vrijheden zoals beschreven in de 'Universal Declaration of Human Rights'. Regeringen hebben de plicht om alle burgers te beschermen tegen geweld en ervoor te zorgen iedereen gelijke kansen heeft'.

Vorig jaar werd door de rechts-extreme Jobbik partij nog geklaagd. Toen was er namelijk ook zo een soort van verklaring uitgegaan als support voor de Pride. Jobbik en de Magyar Garda hadden kort daarvoor een bijeenkomst gehad in het centrum van de stad, net als afgelopen zondag. Toen in juli 2009 greep de politie hard in en werden veel mensen opgepakt, soms letterlijk weggesleept van het plein waarop zij demonstreerden. Jobbik vond achteraf dat het vreemd was dat de Gay Pride door westerse ambassades wel werd ondersteund maar zij niet. Hun woorden vorig jaar kwamen er ongeveer op neer dat westerse landen blijkbaar wel decadente en anti-Hongaarse krachten steunden, maar dat zij niet keken naar het 'staatsgeweld' tegen vaderlandslievende burgers.

Uiteindelijk paste het wel in het straatje van Jobbik. Een van hun hoofdthema's tijdens hun bijeenkomsten en in hun partijprogramma is het slechte Westen, daar komt toch immers alles vandaan wat Hongarije in de laatste jaren verzwakt heeft. En homosexuelen, die verzwakken natuurlijk het Hongaarse volk. Zoiets hoorde ik al een keer, tijdens de Pride in 2006 toen een oude boze vrouw vanaf de stoep tegen de demonstranten stond te schreeuwen. Op mijn vraag waarom ze zo boos was, beet ze me toe: "Die homo's kunnen geen echte Hongaar zijn, want homosexualiteit zit niet in het Hongaarse bloed". 

>>>>  Tom de Smet

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije