• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Treehugger zwemt voor Fair Trade

DanBoek-aDinsdag 13 juli 2010 - Zwemmen voor Fair Trade. Dat gaat Dan Swartz, in Boedapest beter bekend als Treehugger Dan (Dan de Bomenknuffelaar), binnenkort doen tijdens Balaton Cross-swimming. Vorig jaar zwom Dan de 5.2 kilometer al in het water van het Balaton en op 24 juli aanstaande zwemt hij wederom van Révfülöp naar Balatonboglár. Per gemaakte meter kan er zelfs gesponsord worden om te helpen bij de campagne voor Hongaarse Fair Trade. De organisatie Védegylet wil namelijk een campagne op gaan zetten voor meer Fair Trade producten en producenten in Hongarije. Maar wat bezielt onze Amerikaanse Treehugger toch om juist voor hen te gaan zwemmen?

DanWinkelDan is Amerikaan van geboorte, maar je zou kunnen zegggen dat hij ook deels Hongaar is geworden en volgens sommigen zelfs een beetje Nederlands. Sinds 1990 woont hij in Boedapest en daar runt hij de laatste jaren winkels met tweedehands boeken, voornamelijk Engelstalig maar ook in andere talen. Daarnaast organiseert hij veel concerten, boekpresentaties en lezingen. En hij verkoopt Fair Trade producten, als een van de weinigen in Hongarije. Hele goede koffie, thee en chocolade maar ook steeds vaker andere levensmiddelen kun je bij hem vinden. Waarom hij een beetje Nederlands verstaat en spreekt? Omdat hij er een tijd gewerkt heeft. Juist daar groeide zijn liefde voor het milieu en eerlijke, liefst biologische producten.

Opgegroeid in Mansfield Massachusets studeerde hij International Relations, Chinees en Geschiedenis. Het plan was om een tijdje in China te werken als diplomaat, maar daar zag hij vanaf. Om een jaar naar Europa te kunnen en toch geld te verdienen, reageerde hij op een oproep om Engelse les te geven in Boedapest. Niet meteen zijn eerste keuze, maar spannend was het natuurlijk wel zo vlak na de Val van de Muur in 1989. Hij raakte als vrijwilliger aan het werk voor het Regional Environmental Center (REC) en het werk beviel beide partijen zo goed dat er een betaalde baan uit voortkwam. Zo raakte hij in contact met Milieudefensie en MilieuContact in Nederland en kon hij in 1993 als coördinator een project opzetten voor duurzame verpakkingen. Na een jaar Nederland ontwikkelde hij in het Hongaarse Gödöllő bij de Open Garden Foundation marketing-trainingen en kwam er mede dankzij hem voor het eerst in Hongarije de 'Groentedoos' op de markt. In Nederland en Vlaanderen kennen we het systeem om zo biologische groente en fruit rechtstreeks van de boer te verkrijgen al langer. Om inzicht te krijgen in biologische veeteelt trok hij in 1996 weer naar Nederland waar hij Henk Venner en Hetty de Ridder hielp om hun gemengde boerderij De Heijerhof in Baexem om te vormen tot een biologische boerderij om onder meer eco-geitenkaas te kunnen maken. Dan is nog steeds gek op Nederlandse pittig belegen geitenkaas, als hij de kans zou krijgen rijdt hij zo heen en weer voor een lading.

DanBalaton-aAl jaren werkt Dan ook voor de in Nederland gevestigde Zhaba Foundation (Zhaba is het Slavische woord voor kikker) en is zijn standplaats weer Boedapest. Zhaba werd opgericht door de Nederlandse Jan Haverkamp en Dan is een van de trainers (facilitators) om mensen in Midden- en Oost-Europa die werken op het gebied van natuur, ecologische landbouw en maatschappelijke projecten te trainen. Het is dus duidelijk: duurzaam, eerlijk en ecologisch, voor Dan is er altijd een boel werk aan de winkel.

In twee van de drie boekenwinkel-cafés die hij in hartje Boedapest runt vallen de Fair Trade producten te proeven en zijn ze te koop. En niet alleen in zijn winkels, er komen steeds meer bedrijven, hotels, cafés en organisaties bij die zijn eerlijke koffie en thee gaan schenken. De Nederlandse ambassade in Hongarije was begin dit jaar zelfs de allereerste ambassade die ermee begon. Het is nog wel even afwachten wat de nieuwe Hongaarse president gaat doen. Tot begin augustus is László Sólyom nog de president en op zijn kantoor wordt al jaren de koffie van Dan geschonken. Of zijn plaatsvervanger Pál Schmitt ook zo milieubewust en met hart voor de kleine producenten de kopjes laat vullen is nog maar de vraag. Nu gaat Dan eerst maar eens een flink stuk zwemmen in het Balaton, om de Hongaarse Fair Trade een oppepper te geven. Voor wie Dan wil toejuichen, zijn e-mailadres vindt u hieronder.

>>>> Website:  Treehugger Dan's Bookstore & Café 
>>>> E-mail:  
>>>> Door:  Tom de Smet

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije