• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Een 'nieuwe' Magyar Gárda

mgardaVrijdag 2 juli 2010 – Ondanks dat de rechtse Jobbik partij (Rechts en Beter) het wat slechter doet in de peilingen dan voorheen (van 16 naar 12% in een peiling van Szonda Ipsos afgelopen week) is de aan deze partij geliëerde extreemrechtse para-militaire organisatie de 'Magyar Nemzeti Gárda' (Hongaarse Volksgarde) nog steed populair. De Magyar Nemzeti Gárda is de opvolger van de eerder door de rechter verboden 'Magyar Gárda Egyessület'. Nieuwe leden worden aanstaande zondag ingewijd op het Deák tér in het centrum van Boedapest. Tenminste, wanneer deze bijeenkomst niet verboden wordt door de autoriteiten.

Premier Orbán heeft het al duidelijk gemaakt: hij accepteert geen enkele andere geüniformeerde organisatie in het land dan die van de staat. Nu ja, een uitzondering is er natuurlijk gemaakt voor de padvinders. Vandaag is het precies een jaar geleden dat de rechter de Magyar Gárda verbood, en zondag is het precies een jaar geleden dat een demonstratie van de gardisten uit elkaar werd geslagen door de politie. Op zondag 4 juli is de oude garde in een nieuw jasje en onder een nieuwe naam van zins om het "politieterrorisme"  te herdenken. Dit gaat samen met het inwijden van de nieuwe leden en toespraken van onder andere Gábor Vona, leider van de Jobbik en fractievoortitter in het parlement.

De Hongaarse Volkgarde heeft een ander uniform, niet het zwarte dat we voorheen zagen. Om de schijn te wekken dat het een nieuwe organisatie betreft draagt het niet het zwarte uniform, maar lopen de leden rond in camouflage-tinten. Waar staat de Garde ook alweer voor? Even om u herinneringen op te frissen: de Garde wil herziening van de Hongaarse landgrenzen naar de situatie van vóór het Dictaat van Trianon (1920), ze zijn overwegend anti-semitisch, haten zigeuners en zijn zéér homofoob. Een verheffende organisatie dus, waarvan de leden als echte Magyaren zich superieur voelen boven een ieder.

Het programma op het Deák tér zal bestaan uit toespraken van onder andere Róbert Kiss, leider van de Garde en parlementariërs van de Jobbik, Levente Murányi en Gábor Vona. Daarnaast leggen de leden onder wapperende roodwit gestreepte banieren een eed af voor een kopie van de Heilige Kroon (de kroon die koning István kreeg toegestuurd vanuit het Vaticaan, zo'n duizend jaar geleden). Een vol programma dus. Gezien het feit dat de organisatie nog niet verboden is, bestaat er dus een grote kans dat dit 'kleurige' spektakel te zien zal zijn, midden in het centrum van Boedapest.

>>>> Jenő Nagy

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije