• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gay Pride Boedapest 'rustig' verlopen

gayvlagzeeMaandag 20 juni 2011 - De Pride March in Boedapest afgelopen zaterdag is op scheldpartijen, een beetje traangas en een korte omleiding van de demonstratie via een andere route na, rustig en zonder geweld verlopen. Niet in het minst door de enorme inzet aan politie en ME. De in Boedapest wonende Nederlander Jeroen van Drunen liep mee. Hier zijn impressie:

                    

gayraam-a'We hebben de Pride zonder kleerscheuren overleefd. Zoals verwacht liet de overheid niets aan het toeval over en was de politie (inclusief ME) in enorme aantallen aanwezig. De hekken stonden niet direct langs de parade, maar men had de zijstraten van de Andrássy afgezet. Tot aan het Oktogon was van nazi-schreeuwers niets te merken, maar daar werd de parade toen spontaan omgeleid; bij het Oktogon stonden groepen het bekende 'mocskos buzik' te scanderen. Na de korte detour ging het verder over de Andrássy en daarna over Bajcsy Zsilinski, om te eindigen in de Alkotmány utca. Daar hielden EU parlementariërs, de Nederlandse Sophie in 't Veld en Hongaarse Kinga Göncz een speech, terwijl extreem rechts vanaf Kossuth tér duidelijk hoorbaar was met scanderen en fluitconcerten.

Positieve noten: de opkomst was goed (1500 man), de stemming ook, veel Hongaarse bewoners van Csengery utca en omgeving, die vanwege de spontane omleiding opeens getracteerd werden op de parade reageerden vanaf hun ramen/balkons vaak zeer positief: het aantal zwaaiende, klappende néni's was opvallend groot. Ook in de buurt van de Gödör Klub veel support. Dat geeft de burger weer moed! Ook zeer positief: de wijze waarop de beveiliging van de parade verliep. Nergens werd de situatie dreigend of gevaarlijk, de afstand tussen de twee groepen werd zeer groot gehouden en de politie gedroeg zich kalm en zeer hoffelijk. De Hongaarse smoes 'dat zo'n parade niet te beveiligen is', is daarmee effectief ontzenuwd.'
     
gaylachen gayMEVeel-a
gaySophie-a gaybalonn
gayME gayvlagzeegro
>>>> Foto's:  Jeroen van Drunen & Jitske Wadman
 Néni's = tantes
 Mocskos buzik = vuile homo's
>>>> Meer:  Sophie in 't Veld & video

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije