• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Orchideeën, honderden soorten in bloei

orch2-klVrijdag 18 maart 2011 - Tijdens het Orchideeën Festival dat van 11 tot en met 13  maart in Boedapest plaatsvond, voerde ik midden in een exotische tuin een vraaggesprek met Zsuzsa Tátrai, voorzitter van de Hongaarse Orchideeënvereniging (Magyar Orchidea Társaság). Ik wilde namelijk meer weten over zowel het doel, het verleden en de toekomst als over het werk van dit gezelschap.

Mevrouw Tátrai vertelde mij eerst over de geschiedenis van het genootschap, die teruggaat tot 1976, toen een vakgroep van amateurs werd opgericht. In 1991 werd deze club een zelfstandige organisatie, die in 2002 in een vereniging is ondergebracht. Momenteel telt de vereniging rond de driehonderd leden, amateurkwekers die allemaal grote liefhebbers van orchideeën zijn.

orch4De leden komen elke maand bijeen om over het kweken te praten, ervaringen uit te wisselen en interessante lezingen over orchideeën te houden. Twee keer per jaar organiseren zij tentoonstellingen, waarbij ze hun eigen verzamelingen laten zien met de bedoeling bij andere mensen ook interesse voor orchideeën te wekken, en belangstellenden met hun eigen ervaringen te ondersteunen. De vereniging geeft tweemaal per jaar een tijdschrift uit onder de titel Orchidee en Bromelia. Tussen al deze 'verplichtingen' door organiseren ze studiereizen en uitstapjes naar kwekerijen in zowel binnen- als buitenland.

In 2007 waren zij op een rondreis in Duitsland, Oostenrijk en Nederland, waar de leden onder meer de mooie veelkleurige bloemen op de Keukenhof hebben bewonderd en de kassen van kwekerij Wubben hebben bezichtigd. In april van dit jaar zullen zij de orchideeëntentoonstellingen in München en Dresden bezoeken, en in de daaropvolgende maand hebben zij een studiereis naar Italië gepland.

orch-1Op mijn vraag naar de buitenlandse contacten van de vereniging liet mevrouw Tátrai mij weten dat er maar heel weinig connecties bestaan met Nederlandse detailhandelaren. Op dit festival zijn de meeste buitenlandse handelaren afkomstig uit Zuid-Amerika, met name uit Ecuador en Argentinië. Ze hebben goede zakelijke en vriendschappelijke relaties met vakgenoten in Duitsland en Oostenrijk. De vereniging staat ook zeer open voor in Hongarije wonende buitenlanders. De leden spreken voor het merendeel Engels of Duits, of andere vreemde talen. Zij zouden dus graag contact met Nederlandse beroeps- en amateurkwekers willen leggen om met hen ervaringen te kunnen delen en uitwisselingsprogramma's te kunnen organiseren.

Over de toekomstplannen kon mevrouw Tátrai nog melden dat de vereniging volgend jaar een grootschalig Europese Orchideeëntentoonstelling en - congres organiseert, waarvoor ze heel veel bezoekers verwachten. Toen ik afscheid van haar nam, haastte zij zich snel naar de signeersessie van haar recent verschenen boek over de verzorging van orchideeën (Az orchideák gondozása).

orch5Na ons gesprek bezocht ik natuurlijk de tentoonstelling en genoot ik van de honderden verschillende soorten orchideeën en andere bloemen en planten zoals citroenbomen en bromelia's. Het publiek kon er bloemen en producten voor de verzorging kopen en zich over alle facetten van deze unieke bloemen laten informeren. Naast cursussen bloemschikken en ikebana stonden er ook verschillende activiteiten voor kinderen op het programma.

>>>> Tekst & Foto's:  Krisztina Soós
>>>> Voor contact:  
>>>> Website:  Orchideatársaság

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije