• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Een derde deel Hongaren depressief

Maandag 22 oktober 2012 - Vorige week donderdag liet de voorzitter van de Hongaarse Psychiatrische Vereniging, Pál Lehóczky, op een medisch congres in Boedapest weten dat een derde van de Hongaarse bevolking aan een of andere vorm van depressiviteit lijdt. Dat congres werd georganiseerd in het kader van de Wereld Mentale Gezondheidsdag, 10 oktober, en Lehóczky was daar een van de sprekers. Rond de zeven procent van de Hongaarse bevolking lijdt aan een ernstige vorm van depressiviteit.

Lehóczky liet ook weten dat de Hongaarse gezondheidsituatie in de laatste zes jaar verslechterd is omdat goede zorg ontbreekt, zo blijkt uit de gegevens van de Nationale Rekenkamer. Niet overal in het land zijn gespecialiseerde artsen aanwezig, de verpleging die er nog geboden kan worden is niet voldoende en ook niet specifiek gericht op de toestand van patiënt. Daarnaast is het in de laatste zes jaar veel moeilijker geworden om verzorging te bieden omdat niet alleen de artsen naar het buitenland vertrekken, waar ze beter betaald worden, maar ook de verpleging en het personeel dat verantwoordelijk is voor logistiek en technische ondersteuning gaat in het buitenland werken. Een andere reden voor de slechter wordende gezondheidszorg, is dat het in de Midden- en Oost-Europese gezondheidszorg vooral om de artsen draait, en niet om de patiënten, aldus Lehóczky.

>>>> Bron:  diverse media

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije