Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Noorwegen en Hongarije raken verder in de clinch

Woensdag 17 september 2014 - Door de inval door de politie begin september in Boedapest bij het hoofdkantoor van Ökotárs, een NGO die de verdeling van subsidies verzorgt voor kleine en grote NGO's en burgerorganisaties, is de gespannen verhouding tussen Hongarije en Noorwegen nog meer onder druk komen te staan. Noorwegen werkt al jaren met Ökotárs samen om Noors geld vanuit het EEA fonds te verdelen in Hongarije. Ökőtárs wordt er ook van beschuldigd dat er onrechtmatige leningen verstrekt zijn, en dat ze daarmee de Hongaarse wet overtreden.

De Noren zijn dit jaar gestopt met het verstrekken van geld omdat ze de huidige ontwikkelingen in Hongarije niet willen ondersteunen. Door de huidige regering, onder aanvoering van János Lázár, de rechterhand van premier Viktor Orbán, is de nieuwe regelvoering zo in elkaar gezet dat de Noorse geldstroom via de staat zou gaan lopen. Noorwegen vindt, naast de zorgen over het huidige Hongaarse politieke beleid, dat daarmee de onafhankelijkheid van Hongaarse NGO's in gevaar komt. De Hongaarse regering heeft in de afgelopen maanden al tientallen NGO's, verenigingen en stichtingen opgedragen hun boekhouding in te leveren bij het Nationaal Onderzoeksbureau KEHI. Volgens Lázár en andere politici binnen de Fidesz werd het Noorse geld gebruikt om de linkse oppositie, met name de groene LMP partij, en andere 'anti-regeringsgezinde' bewegingen te financieren. In sommige kranten en op websites werd zelfs geschreven dat de van oorsprong Hongaarse, Amerikaanse zakenman George Soros achter het Noorse geld zit om zo de linkse oppositie en sociaal-maatschappelijke bewegeningen in Hongarije te steunen, hij zou zelfs de motor zijn binnen de links-liberale (lees ook 'joodse') lobby om Hongarije zwart te maken...

De verbetenheid waarmee de Hongaarse regering probeert het eigen gelijk te bewijzen en de wijze waarop rechercheurs en politieagenten bij de milieuorganisatie Ökotárs en dezelfde dag ook bij de met de Noren samenwerkende Stichting DemNet binnenvielen, lijken meer op een eenzijdig anti-terrorismebeleid dan op een fatsoenlijk open onderzoek in overleg met de Noren. De voorzitter van Ökotárs, Verónika Móra, werd na de inval onder politiebewaking naar huis gebracht om daar haar laptop op te halen en af te geven, iets waarvan ze in een artikel op Index.hu zei: 'als ze me het gevraagd hadden om die in te leveren, dan had ik dat ook zonder dwang gedaan'.

De Noorse Minister voor Europese Zaken Vidar Helgesen liet eerder in The Financial Times weten dat hij bij de Europese Unie zal aankloppen om maatregelen tegen Hongarije te nemen. Noorwegen is zelf geen lid van de EU. Deze vraag aan de EU staat niet op zichzelf, er is in Hongarije in de laatste vier jaar meer aan de hand waarover de EU zich zou moeten buigen, zeker nu premier Orbán steeds opener wordt over zijn niet-liberale politieke koers met Rusland en China als lichtend voorbeeld. Maar de druk van de Europese Volkspartij EEP, waarvan de Fidesz deel uitmaakt, is groot en sterk. Een parlementair debat over Hongarije met betrekking tot democratie, mensenrechten en de rechtelijke macht, dat door de Nederlandse euro-parlementariër Sophie in 't Veld werd aangevraagd deze week, komt er niet. De EEP vindt dat dit debat niet in het parlement gevoerd hoeft te worden, maar binnen de Europese Commissie voor Mensenrechten dient te geschieden. 

Lees ook: 

>>>> TheLocal.no - Norway asks EU to take action on Hungary

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse Hongaarse en buitenlandse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije