Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Namen nieuwe ministers bekend, en ’Orbán for president!’

Maandag 2 juni 2014 - De kabinetsvorming in Hongarije is afgerond en de ministers werden op 6 juni beëdigd. Veel nieuws is er niet onder de zon, de ploeg is ongeveer gelijk aan die van de vorige kabinetsperiode. Op het Kantoor van de Premier, vergelijkbaar met het Nederlandse Ministerie van Algemene Zaken, zal János Lázár wederom de dagelijkse leiding voeren, maar vanaf nu onder de titel van 'minister in charge'.

Volgens een bericht in het dagblad Népszabadság zou de Hongaarse premier Viktor Orbán een paar weken geleden hebben laten doorschemeren dat hij zichzelf als kandidaat ziet om in 2017 president van Hongarije te worden. De termijn van de huidige president János Áder loopt in dat jaar af. Ook zou Orbán eerder dit jaar al gezegd hebben dat hij naar een presidentieel systeem streeft. János Lázár is volgens Orbán de eerste kandidaat om de functie van premier over te nemen.

Als Orbán ernaar streeft om president te worden, dan zal hij er in de komende drie jaar zeker voor zorgen dat die functie meer inhoud krijgt. Op dit moment zijn de taken van János Áder zeer beperkt, hij wordt niet voor niets de 'pen van de natie' genoemd. Op het ondertekenen van wetten na, en af en toe wat lintjesknippen en het bijwonen van plechtigheden, hoeft hij niet veel uit te voeren. Ook zijn er plannen om het Koninklijk Paleis op de Burcht van Buda om te bouwen tot werkpaleis. Orbán had daar zelfs in de functie van premier al zo snel mogelijk zitting willen nemen. Maar met de titel van president geeft dat hem natuurlijk extra status. Een deel van de culturele instellingen die nu in het Paleis gevestigd zijn, zoals de Nemzeti Galéria, moet per 2018 verhuizen naar het nieuwe museumkwartier dat bij het Városliget zal verrijzen. Een eigen voetbalstadion, een eigen vliegveld en vanaf 2018 ook nog eens zijn eigen uitzicht op de stad Boedapest vanuit het Paleis op de Burcht, er zijn politici die het bescheidener aanpakken.

Update 9 juni: Een woordvoerder van de regering heeft laten weten dat nog voor 15 maart 2016 premier Orbán al in het pand naast het huidige Sándor Palota waar de president woont, gaat zitten. Nog net niet in het echte grote paleis dus, maar al wel met uitzicht op de stad. 

Ministeries en de ministers: 

Minister van Binnenlandse Zaken: Sándor Pinter
Minister van Buitenlandse Zaken: voorlopig Tibor Navracsics, mogelijk vertrekt hij naar Brussel
Minister van Defensie: Csaba Hende
Minister van Justitie: László Trócsányi
Minister van Landbouw: Sándor Fazekas
Minister van Nationale Economie: Mihály Varga
Minister van Nationale Ontwikkeling: Miklós Seszták
Minister van Sociale Zaken en Cultuur: Zoltán Balog
Minister zonder portefeuille: Zsolt Semjén
'Voogdijminister' Kantoor van de Premier: János Lázár

Iets meer informatie over de verschillende ministers is te lezen op XpatLoop.com. Opvallend is dat ze bijna allemaal, ook premier Orbán, zijn opgeleid tot advocaat.

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media






Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije