Noorwegen accepteert rapport KEHI niet

Maandag 10 november 2014 - Noorwegen erkent het in oktober verschenen onderzoeksrapport van het KEHI (Controle Bureau van de Regering) over de NGO Ökotárs, dat verantwoordelijk is voor de verdeling van Noorse subsidies, niet. Volgens de Noorse ambassadeur Torve Skarstein is de kans groot dat, als Ökotárs niet verder samen kan werken met Noorwegen, Hongarije miljoenen euro's aan subsidiegeld mis zal lopen. Volgens de Hongaarse newsportal Index.hu is het KEHI bezig bewijzen te verzamelen om een 'show proces' te kunnen voeren tegen Ökotárs.

Begin september dit jaar viel de politie binnen bij Ökotárs omdat er volgens het KEHI sprake zou zijn van fraude, het verstrekken van onrechtmatige leningen en andere onregelmatigheden in de financiële huishouding. Noorwegen geeft, net als andere EEA-landen zoals IJsland en Liechtenstein, subsidies aan Europese organisaties op cultureel, sociaal en maatschappelijk gebied. Ökotárs is een van de organisaties die zorgdragen voor de verdelingen daarvan binnen Hongarije. In juni van dit jaar werden al veel NGO's en burgerorganisaties gedwongen om hun administratie over te dragen aan het KEHI omdat de regering denkt dat Noorwegen zich middels de subsidies mengt in de Hongaarse politiek en samenleving. De in beslag genomen stukken zouden daarvoor het bewijs moeten leveren.

Op 9 november verscheen op Budapest Times een interessant Engelstalig artikel over het Noors-Hongaarse conflict waarin wordt ingegaan op de uitspraken op Index.hu over het show proces:

>>>> Budapest Times - Ökotárs facing 'show trial'

Het rapport van KEHI, Engelstalig, is te lezen op KEHI.kormány.hu. Daarin zijn niet alleen de onderzoeksgegevens over Ökotárs gepubliceerd, maar ook over andere organisaties en over hoe de financiële structuren van de Noorse en de EEA subsidies in elkaar zitten.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije