Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wet over zondagsluiting veel ingrijpender dan gedacht

Dinsdag 11 november 2014 - Terwijl de Hongaarse regering zich achter het wetsvoorstel over de winkelsluiting op zondag, ingediend door de kleine coalitiepartij KDNP, lijkt te scharen, maar de minister van Economische Zaken Mihály Várga juist liet weten niet achter het voorstel te staan, zijn de grote supermarktketens na het bekend worden van weer nieuwe voorstellen in alle staten. Over de details van de zondagsluitingswet was vorige week al veel bekend, daar zijn de supermarkten al niet heel blij mee, maar nu blijkt dat er nog meer nare regels aan zitten te komen waardoor grote, vooral buitenlandse, supermarktketens het zwaar gaan krijgen.

Onder meer zouden verliesgevende filialen van winkelketens hun deuren moeten sluiten, worden de heffingen aan bedrijven in de levensmiddelensector verhoogd en mogen in gebieden die tot het werelderfgoed behoren geen grote supermarkten gevestigd zijn. Nu is dat voor het centrum van Boedapest, waarvan een groot deel op de werelderfgoedlijst staat niet zo'n probleem, daar zijn genoeg andere winkels en een paar straten verderop vindt je ook wel een Tesco of Aldi. Maar voor de wijnstreek Tokaj-Hegyalja bijvoorbeeld, in z'n geheel benoemd tot werelderfgoed, zou het betekenen dat bewoners daar kilometers ver moet reizen om bij een grote supermarkt te komen. De shuttlebusjes die veelal dorpsbewoners naar de dichtstbijzijnde supermarkt brengen - vanaf eind jaren 90 gaven die de genadeklap aan de toen toch al op sterven na dood zijnde overgebleven dorpswinkels - maar die nu echt niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven op het platteland moeten volgens de nieuwe regels ook worden opgeheven.

Het is te hopen dat het voorstel deze week van de VOSZ (Landelijke Vereninging van Ondernemers en Werkgevers) om een referendum te houden opgepakt wordt. In deze kwestie, waarin christelijke conservatieven de tijd terug willen draaien, maar tegelijkertijd zoveel werknemers en consumenten blij zijn met de zondagsopening, is het misschien wijs om ook de Hongaarse burgers mee te laten spreken.

>>>> TdS

Meer over de nieuwe regels waarover de directies van supermarkten woedend zijn:

>>>> Portfolio.hu - Hypermarkets fume over "shocking" plans of Hungarian gov't


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije