Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boycot CBA in december

cbabctDonderdag 20 november 2014 - Op de facebookpagina die in oktober tegen de internet tax werd opgericht, komen steeds meer oproepen te staan om ook tegen andere andere zaken te protesteren. Bijna elke demonstratie of actie wordt wel ondersteund, zo ook een nieuw initatief om de CBA supermarkten in de maand december te boycotten. CBA, maar ook Reál en Coop, gaven namelijk in een verklaring aan dat ze de nieuwe wet op de zondagsluiting zullen ondersteunen.

In hun gezamenlijk verklaring lieten ze weten dat de ruim 77.000 medewerkers die betrokken zijn bij deze bedrijven behoefte hebben aan rust op zondag om zich aan het gezinsleven te kunnen wijden. Een jaar of vijf geleden werd er al over gesproken om CBA filialen om religieuze redenen op zondag te sluiten, daar is niet veel van terecht gekomen. De meeste winkels, franchise ondernemingen, zijn op zondag gewoon open.

Langzaam maar zeker komt de aap uit de mouw, het wetsvoorstel van de KDNP voor zondagsluiting lijkt wel degelijk bedoeld te zijn om de grote buitenlandse winkelketens in de wielen te rijden. Het hele gezin bij elkaar op zondag is een smoes om deze wet in elkaar te kunnen zetten en zo de Hongaarse ketens te beschermen. De KDNP diende al in 2011 een voorstel voor zondagsluiting in, maar dat werd toen door de Fidesz afgeblazen omdat het niet zou helpen bij de economische groei en werkgelegenheid. Nu lijkt het erop dat Fidesz wel ruimte geeft aan de KDNP en het zelfs van harte ondersteunt door nog wat meer beperkingen aan de grote ketens op te leggen. Tesco zal zich waarschijnlijk nog staande kunnen houden, maar er wordt nu al voorspeld dat Spar en Auchan misschien wel hun deuren in Hongarije moeten sluiten. De extra heffing die in de levensmiddelensector gehanteerd wordt gaat omhoog, maar daar zullen alleen de grote buitenlandse ketens last van krijgen, de CBA met kleinere franchise winkels hoeft bijna geen heffing te betalen. Ook kunnen de kleinere winkels op zondag waarschijnlijk wel geopend blijven.  

Het is geen geheim dat de leiding van de CBA-keten zeer nauwe banden heeft met de huidige regering. Dat is voor sommige Hongaren de reden om niet bij deze winkels te kopen. Nu het steeds duidelijker wordt dat de Fidesz op ramkoers is met alles wat maar te veel riekt naar buitenlandse (westerse liberale) invloeden in Hongarije (banken, NGO's, bedrijven, media) en tegelijkertijd de voor spek en bonen meespelende coalitiepartij KDNP ook eens voor het voetlicht wil zetten omdat het nu bestaande imago van de eenpartijstaat daarmee iets gerelativeerd wordt, lijkt alles te worden ingezet. Zolang het maar in het straatje past, kan iets waar de regering vier jaar geleden pertinent tegen was nu juist dienen als wapen in de strijd.

Meer over de hogere heffingen voor grote supermarkten:

>>>> Portfolio.hu - Hungarian gov't could blow Spar and Auchan out of the water

Het bestuur van Spar Magyarország heeft al aangeven dat ze in de komende jaren niet verder zullen investeren in Hongarije:

>>>> Spar to postpone portion of planned developments in Hungary


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije