Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tesco sluit een aantal filialen in Hongarije

kicsitesco klDinsdag 13 januari 2014 - Het gerucht ging vorige week al rond en op maandag 12 januari bevestigde de directie van Tesco dat ze 13 filialen zullen sluiten in Hongarije. Volgens Tesco zijn ze daartoe genoodzaakt vanwege de nieuwe Hongaarse winkelwet. Maar de regering vindt dat Tesco toch echt de hand in eigen boezem moet steken. Het ligt aan de slechte financiële situatie van Tesco zelf, aldus de regering. Daar zit wat in, ook in Tsjechië gaat Tesco filialen sluiten.

Volgens Tesco zullen ruim vijfhonderd werknemers dit jaar hun baan verliezen. De beschuldigingen vliegen nu over en weer en het gaat er, ook vanuit regeringszijde, vrij hard aan toe. Op Portfolio.hu zijn hierover een aantal interessante artikelen te lezen met meer details. (zie links onderaan)

Wat onlangs ook duidelijk werd, is dat volgens de nieuwe winkelwet niet alleen de supermarkten moeten sluiten op zondag en tussen 22.00 en 06.00 uur, maar dat ze ook geen via internet bestelde producten meer mogen leveren op zondag en in de late avond en nacht.

President Áder, die toch al vaak te snel nieuwe wetten ondertekent, heeft overigens een week voor kerstmis een paar onderdelen van deze wet teruggestuurd naar het kabinet om daar nog eens goed naar te kijken. Volgens Áder kan de verlenging van de Plaza Ban, die eigenlijk per januari 2015 opgeheven zou worden, niet zomaar worden ingesteld. Ook het verbod op grote supermarkten in werelderfgoedgebieden en de verplichting tot het sluiten van verliesgevende filialen moeten door het kabinet worden herzien.

>>>> Bron: diverse media

Portfolio.hu 

>>>> 13-01-2015 - Hungary keeps playing blame game with Tesco over layoffs, closures
>>>> 13-01-2015 - Tesco wants to put blame on Hungarian gov't for closures, layoffs - PM's Office
>>>> 12-01-2015 - Tesco announces layoffs, closure of 13 stores in Hungary 

In dat laatste artikel ook een Engelstalig 'interview' met CEO van Tesco Nigel Jones. Een beetje propaganda is het eigenlijk wel om dat, als een goed ingestudeerd glad verkooppraatje door Tesco zelf gemaakt, op youtube te zetten. Willen ze zo de Hongaarse burgers meekrijgen?

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije