Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

GMO-vrij Europa, Hongarije is er blij mee

szoja klWoensdag 14 januari 2015 - Deze week nam het Europese Parlement in Straatsburg een wet aan die het mogelijk maakt dat de lidstaten de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen op hun grondgebied kunnen verbieden of inperken. Een aantal landen deed dit al, middels een tijdelijke noodwet, maar de EU als geheel wilde daar in eerste instantie niet aan. Hongarije was, naast Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Griekenland, een van de eerste landen in Europa die probeerde GMO-vrij te blijven. De nieuwe Europese wetgeving zal dit voorjaar, na goedkeuring door de Europese Raad, in werking treden.

Hongarije was al jaren bezig om het land vrij te krijgen van GMO-gewassen. De nieuwe Europese wetgeving geeft nu meer ruimte om naar eigen inzicht daarmee verder te gaan. In 2011 al werd op last van het Hongaarse Ministerie van Landbouw op verschillende locaties in het land in totaal 400 hectare aan GMO-mais geheel vernietigt. De boeren bleken, zonder dat ze het zelf wisten, via een tussenhandelaar verkregen gemanipuleerde zaden van Monsanto en Pioneer te hebben gebruikt. In 2013 liet het Hongaarse Ministerie van Landbouw weten dat Hongarije de teelt van GMO-vrije soja wil stimuleren en ook de import van producten van genetisch gemanipuleerde soja, waaronder ook levensmiddelen, zal tegengaan. In Hongarije wordt momenteel op 35 tot 40.000 hectare GMO-vrije soja verbouwd. Dat moet twee tot drie keer zoveel worden, aldus het ministerie.

>>>> Bron: Kormány.hu, diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije