• Home

Onderzoek Hongaarse bouwstop supermarkten

Maandag 19 maart 2012 - De Hongaarse bouwstop voor nieuwe shopingmalls en supermarkten groter dan 300 vierkante meter, die op 1 januari 2012 inging, zal binnenkort door de Europese Commissie worden getoetst aan de regels voor het vrije verkeer van personen en diensten.

De bouwstop waartoe eind vorig jaar door de Hongaarse regering werd besloten moet voorkomen dat vooral het midden- en kleinbedrijf op het platteland en in provinciesteden verdwijnt ten gunste van bijvoorbeeld de Tesco, Aldi en Auchan. Tegelijkertijd kan de regering daardoor de enorme expansie van deze grote buitenlandse retailketens afremmen. De Aldi kondigde vorig jaar nog aan dat het grote plannen voor uitbreiding van het aantal filialen had in Hongarije. Tesco is in de laatste jaren steeds vaker kleinere filialen aan het opzetten, de zogenoemde Tesco Expressz, met een iets luxere uitstraling en meer gericht op de consument in de binnensteden. 

Er mogen overigens nog wel grote winkels worden gebouwd, maar enkel na toestemming van het Ministerie voor Plattelandsontwikkeling. Voorheen waren het de gemeenten en provincies die daartoe konden besluiten. De bouwstop loopt in principe tot eind 2014.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije