Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Mogelijk een einde aan koopzondag

Maandag 3 november 2014 - Of het ook er ook echt doorkomt is nog niet zeker, maar de Hongaarse regering is wel bezig met de voorbereidingen voor een aanpassing in de winkeltijden-wet. Het plan is om, op initiatief van de KDNP (de christelijke coalitiepartij van Fidesz), in ieder geval de winkelcentra en winkels met een oppervlakte groter dan 400 vierkante meter op zondag te laten sluiten.

De Hongaarse regering heeft het niet zo op grote winkelcentra, sinds begin 2012 geldt er nog steeds een bouwstop voor grote nieuwe winkelscentra en supermarkten, maar het drie jaar geleden - ook al door de KDNP - ingediende voorstel om op zondag de winkels dicht te gooien, werd toen door de Fidesz niet gesteund. De vrije concurrentie zou er door in gevaar komen en het betekende ook het verlies van veel arbeidsplaatsen. Dat laatste paste toen helemaal niet in het economisch beleid, de regering had net beloofd werk te zullen scheppen voor honderduizenden Hongaren.  De regering heeft het plan echter, met wat aanpassingen hier en daar, nu dus weer uit de la getrokken.

De MBSZ (Hongaarse Vereniging van Winkelcentra) kwam wederom met een scherpe afwijzing van deze plannen. Volgens de cijfers van de MBSZ betekent het niet alleen dat het aantal arbeidsuren met 12-14% zal dalen, met als gevolg een verlies van minstens 35.000 arbeidsplaatsen, maar ook in de toeleveringsindustrie, het transport en bij de omliggende bedrijven, zoals bijvoorbeeld de horeca, zullen ontslagen gaan vallen. MBSZ noemt het plan ook discriminerend omdat winkels onder de 400 vierkante meter op zondagen wel open mogen blijven. Kleinere winkels, ook tabakszaken, bakkerijen, apotheken en bloemisterijen moeten volgens de nieuwe wet waarschijnlijk op zondag om 12.00 wel al de deuren sluiten.

Iets later dan de MBSZ kwam ook het OKSZ (Landelijke Handelsvereniging) met cijfers over het verlies aan banen. Deze organisatie schat in dat er 15.000 tot 20.000 banen verloren zullen gaan door de zondagssluiting.

>>>> Bron: MTI

Update 6 november: Op Portfolio.hu valt te lezen wat het voorstel van de KDNP inhoudt. De sluitingstijden worden, als de wet wordt aangenomen, drastisch ingeperkt:

>>>> Hungary Christian Democrats submit bill on mandatory Sunday rest day

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije