• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gooi de kerk dicht op zondag!

kerkzarVrijdag 19 december 2014 - Geniet er nog maar even van zolang het nog kan. De wet op de zondagssluiting voor winkels is deze maand door het Hongaarse parlement goedgekeurd. Vanaf 15 maart 2015 kun je voor de boodschappen enkel nog terecht bij winkels die niet groter zijn dan 200 vierkante meter, maar dan ook maar alleen als het een familiebedrijf is of als degene die de winkel runt een flink aandeel in de zaak heeft. Tabakswaren (ook drank, want veel van de staatstabakswinkels zijn inmiddels uitgegroeid tot ware slijterijen) kun je blijven kopen. Fijn, ik rook en drink nu eenmaal graag. Ook op zondag.

Ook apotheken blijven op zondag open en verder kun je naar treinstations, het vliegveld en benzinestations reizen om daar dure levensmiddelen aan te schaffen. Op de andere dagen van de week worden de openingstijden ingeperkt, uiterlijk om tien uur 's avonds moeten de deuren dicht. Iedereen op tijd naar bed! De non-stop winkels kunnen hun nachtelijke handel dus wel opheffen. Het wordt weer bijna net zoals vroeger.

De Spar heeft al aangekondigd haar strategie in Hongarije te herzien, nieuwe investeringen gaan op een lager pitje en er komt waarschijnlijk een reorganisatie waardoor het net als de CBA een franchise structuur krijgt. Die supermarktketen kan daardoor haar winkels namelijk wel op zondag openhouden. Internationale ketens zoals Tesco en Auchan voorzien grote problemen, mede door de hogere heffingen die ze vanaf 2015 moeten gaan betalen, zoals het ontslag van een deel van het personeel. Over de aantallen werklozen die deze wet zal gaan veroorzaken doet de regering slechts badinerende uitspraken, 'het zal heus wel meevallen en het is niet aan ons om de exacte cijfers op tafel te leggen' zeiden de premier, de minister van Economische Zaken en de woordvoerder van de regering.

Het belangrijkste wat de christelijke politieke partij KDNP met het wetsvoorstel zo graag wilde bereiken is dus rond. De hele familie kan nu eindelijk rustig op zondag naar de kerk. Geen verleidingen meer in het winkelcentrum, en geen aanbidding meer van de Heilige Koe. Hoe lang zal het nog duren voordat de KDNP ook andere sectoren aan gaat pakken? Landbouwers, de wegenwacht, straatvegers en de politie, die mogen blijkbaar nog steeds niet verplicht naar de kerk. En laat daar ook niet iedereen zin in hebben! Veel mensen werken graag op zondag, al is het alleen maar om de toeslagen, en de Hongaarse bevolking bestaat ook niet alleen maar uit diep-religieuze gezinnen. En vreemd, de werknemers bij die christelijke CBA franchise bedrijven die wel open mogen blijven op zondag, wanneer gaan die dan naar de kerk? De directie van de CBA wilde een paar jaar geleden juist dat de filialen op zondag om religieuze redenen zouden sluiten. Er zit wel een fijne kronkel in de wet, op de vier advendszondagen voor kerstmis, heilige dagen toch, mogen alle winkels open zijn.

Ik moest erg lachen toen ik de oproep op facebook zag van de Magyar Ateista Mémbázis. Deze groep atheïsten eist dat de kerken op zondag dicht zijn. Priesters en misdienaren hebben immers toch ook het recht om deze rustdag gezamenlijk met hun dierbaren door te brengen? Gezinnen moeten ook niet verplicht worden om dan zo vroeg op te staan om zich daarna geld uit de zak te laten kloppen tijdens de collecte (zonder een tastbaar ticket naar de hemel) en ook nog eens in de stress te raken omdat de warme zondagslunch om twaalf uur klaar moet staan. Veel zal deze ludieke actie ter sluiting van de kerken op zondag natuurlijk niet helpen, de macht van de christenen in Hongarije is sterk. 'Laten we geen kolonie van het Vaticaan worden!', is de afsluitende zin van de oproep. In Hongarije is de invloed van de katholieke kerk, de protestante in iets mindere mate, op allerlei terreinen inderdaad steeds duidelijker zichtbaar. En gelovigen die niet-gelovigen (en ook gelovigen die wat minder streng in de leer zijn) dwingen om naar hun godsvruchtige pijpen te dansen, tja, het is van alle tijden.

Rest mij jullie allen, of je nu wel gelovig bent of niet, een goede kerst te wensen en vooral een gezond en vruchtbaar 2015. Met minder dwang van bovenaf en meer ruimte om je leven in te richten op de manier die je het beste past!

Tom de Smet


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije