Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Omzetcijfers ondanks zondagssluiting ongeveer gelijk

Woensdag 3 juni 2015 - Ondanks de in maart ingevoerde zondagssluiting voor winkels in Hongarije blijkt uit de laatste cijfers dat de weekomzet ongeveer gelijk is gebleven aan die in de maanden januari en februari van dit jaar. Eerder in mei kwam het Ministerie van Economische Zaken met veel optimistischere cijfers naar buiten, de omzet zou juist sterk gestegen zijn sinds de zondagssluiting.

Midden mei, aldus Portfolio.hu, waren de gegevens over maart en april van de Nationale Belasting en Douaneautoriteit, die ook alle kassa’s in Hongarije digitaal kan controleren, nog niet bekend. Nu die cijfers samen met die van het KSH (Centraal Bureau voor de Statistiek) duidelijk zijn, blijkt dat er wel een lichte stijging te zien is, maar niet zo groot als die eerder door het Ministerie naar buiten werd gebracht. Gemiddeld bedroeg de weekomzet 150 miljard forint, in de eerste maanden van het jaar schommelde dat tussen de 145 en 150 miljard. 

Toch is het opmerkelijk dat de zondagssluiting niet voor noemenswaardige omzetverliezen zorgt. Volgens staatssecretaris Béla Glattfelder van Economische Zaken is dat deels te danken aan de aantrekkende economie en omdat consumenten nu meer te besteden hebben door meer belastingaftrek. De omzet zal in de maand mei waarschijnlijk nog verder stijgen door de terugbetaling van de jarenlang door de banken aan hun klanten berekende hoge rente op leningen en hypotheken in buitenlandse valuta. Veel Hongaren kregen van de banken, verplicht door de overheid, deze bedragen in mei uitgekeerd.

>>>> Bron: KSH/Kormány.hu

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije