• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Critical Mass & CycleChic op pad in Amsterdam

cyclehuamst-klDonderdag 19 april 2012 - Komende zondag 22 april wordt in Boedapest weer de Critical Mass gehouden, de grootste fietsmanifestatie van Hongarije om het fietsten te promoten. Niet alleen in Boedapest, ook in andere steden wordt het evenement nu georganiseerd, zoals onder meer in Miskolc, Debrecen, Szeged en Nyíregyháza.

De organisatie van Critical Mass en de Magyar Kerékpárosklub werken al een aantal jaar nauw samen met de Nederlandse ambassade in Boedapest. Steevast rijden de ambassadeur en de attachés dan ook mee in de enorme lange stoet van vrolijke fietsers door de stad.

cyclehuamst-achtEen paar organisatoren van de Criticall Mass gingen begin dit jaar naar Nederland om een foto- en videoreportage te maken over de fiets als vervoermiddel in de stad. Vooral in Amsterdam raakten ze niet uitgekeken op de hoeveelheid en kleurige verscheidenheid van fietsers. Op de website CycleChic.hu staan nu tientallen foto's en een aantal filmpjes van fietsers in Amsterdam. Ze noemen de stad zelfs het Mekka, het Paradijs, het Hemelrijk en het Heiligdom voor fietsers!

Boze fietsers zie je niet op de foto's, ook geen mobiel bellende en tegelijk rechts inhalende jonge moeders of op het nippertje wegspringende voetgangers omdat de fietsers het zebrapad negeren. En het kruispunt Mr. Visserplein – Sint Antoniesbreestraat lijkt, mede door het zoete achtergrondmuziekje, wel een oase van orde en regelmaat. Toch kan het daar tijdens het spitsuur wel degelijk een hel vol agressieve fietsers zijn. Maar hoe dan ook, het is een mooie promotie voor Amsterdam. En voor de Hongaren die de site bekijken is het een stimulans om ook op de fiets te springen. Of lekker bij iemand achterop.

De website CycleChic is internationaal, tientallen steden hebben binnen deze site een eigen pagina. Urenlang kun je er de mooiste foto's van fietsers bekijken. Op veel daarvan worden dagelijks nieuwe foto's geplaatst. Dit wereldwijde blog is in 2007 opgezet door de Deense fotograaf Mikael Colville-Andersen om zijn foto's van fietsers in Kopenhagen bij elkaar op het net te plaatsen, en zijn inititiatief groeide uit tot het grootste visuele eerbetoon aan de fiets.

Zin om mee te fietsen met de Criticall Mass, kijk op hun website voor alle informatie, Engelstalig. De tocht begint om 16.00 uur op de Pesti alsó rakpart, bij het Szent István park, en eindigt in het Városliget. 

>>>> CycleChic.hu - Lehet-e Budapestből Amszterdam?

 

In Boedapest kunnen ze er ook wat van. Sloop een ouwe Fiat, plak er een fiets aan en karren maar!

 
fiatfiets-ab
 
>>>> ©Foto: M. Konings 

 

 

   
   
>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije