• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Elie Wiesel geeft onderscheiding terug aan Hongarije

eliewiDinsdag 19 juni 2012 - De 83-jarige Hongaarse schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, die kon ontsnappen aan de holocaust in Roemeniё en naar de VS vertrok, geeft een in 2004 van de Hongaarse staat ontvangen onderscheiding, het Grootkruis van de Orde van Verdienste, terug. Hij, zo staat in een brief die hij schreef aan parlementsvoorzitter László Kövér, wil niet geassocieerd worden met activiteiten zoals de ceremonie voor József Nyirő op 27 mei jongstleden in Roemeniё.

Bij die ceremonie in Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely) waren naast de leider van de Hongaarse rechts-extreme Jobbik partij, Gábor Vona, ook de staatssecretaris voor cultuur Géza Szőcs en parlementsvoorzitter László Kövér aanwezig. De ceremonie was zeer omstreden in Roemeniё omdat schrijver József Nyirő, openlijk anti-semiet, lid was van het Hongaarse parlement onder leiding van admiraal Miklós Horthy tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die periode kon Hongarije een stuk van Roemeniё (in Transylvaniё) dat voor het Verdrag van Trianon tot Hongarije behoorde, met hulp van Duitsland weer Hongaars noemen. De Roemenen vinden dat ze toen door Hongarije zijn bezet. In de laatste oorlogsjaren vond ook daar jodenvervolging plaats. Wiesel kon samen met twee van zijn zussen daaraan ontsnappen.

Wiesel, die in het vroegere Hongaarse Máramarossziget werd geboren, liet weten dat hij het de Hongaarse burgers niet verwijt voor wat hun leiders hebben gedaan en nu doen. 'Maar er moet wel stelling genomen worden in een tijd dat Hongarije steeds duidelijker de zwarte periode van Horthy probeert schoon te wassen en aan de leiders uit die tijd zoveel eer betoont.'

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije