• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Beloning voor informatie over joodse demonstranten

cs-klDonderdag 26 juli 2012 - De vorige week in Boedapest gearresteerde László Csatáry, die als politie-commandant verantwoordelijk wordt gehouden voor de deportatie van ruim 15.000 joden in de Tweede Oorlog vanuit het Slowaakse Košice, toen het Hongaarse Kassa, ontkent die beschulding. Csatáry (97) die een maand huisarrest heeft gekregen, werd opgespoord door een journalist van het Britse dagblad The Sun.

Hij bleek na zijn vertrek uit Canada, waar hij na de Tweede Wereldoorlog is gaan wonen, al jaren onder een andere naam (Smith) in Boedapest te wonen. Volgens het Simon Wiesenthal instituut is hij de laatste nog levende oorlogsmisdager ter wereld. Inmiddels komt er ook kritiek op de arrestatie van Csatáry, die zou onder internationale druk versneld tot stand zijn gekomen ondanks dat er nog geen gerechtelijk onderzoek heeft plaatsgevonden. Omdat Csatáry in Slowakije bij verstek ter dood veroordeeld werd, hij was toen al gevlucht naar Canada, heeft de Slowaakse Federatie van Joodse Gemeenschappen laten weten dat ze willen dat hij nu in Slowakije berecht wordt.

Een groep joodse demonstranten die vorige week een spontane actie hielden voor de deur van Csatáry om diens arrestatie te eisen, wordt momenteel bedreigd door rechts-extremisten via een racistische internetsite. Op die website riepen ze de lezers op zoveel mogelijk gegevens van deze demonstranten, volgens hen 'antimagyarok - anti-Hongaren' te verzamelen. Degene die het meeste materiaal weet aan te leveren krijgt een beloning van 100.000 forint. De gegevens van de demonstranten, met een foto, adresgegevens en links naar hun facebook sites worden op die site geplaatst. Een van hen heeft al dreigbrieven ontvangen. Ook op andere rechts-nationalistische sites worden de organisatoren en deelnemers van de demonstratie met naam en toenaam genoemd.

   
>>>> Bron: diverse media

 

>>> Lees ook: Bewijzen tegen oorlogsmisdadiger redelijk hard, door Runa Hellinga op Hungary and Further

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije