• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Uitlevering Csatáry aan Slowakije juridisch lastig

Donderdag 9 augustus 2012 - Het is geenszins zeker dat de van oorlogsmisdaden verdachte László Csatáry die nu in huisarrest zit in Boedapest, uitgeleverd kan gaan worden aan Slowakije. Begin augustus had de Slowaakse minister van Justitie aan Hongarije om zijn uitlevering gevraagd. De misdaad waarvan Csatáry wordt beschuldig, de deportatie van 15.700 joden naar Duitsland, vond in 1944 plaats in de stad Kosice/Kassa in het Slowaakse deel van het toenmalige Tsjechoslowakije.

De Hongaarse regering had naar aanleiding van de vraag van Slowakije de opdracht om uit te zoeken of Csatáry uitgeleverd kan worden neergelegd bij het Gerechtshof van Boedapest. Deze week blijkt uit een onderzoek van Slowaakse juristen voor het persbureau SITA, dat er weinig mogelijkheden zijn tot uitlevering. Hongarije en Slowakije hebben een verdrag wat het onmogelijk maakt staatsburgers aan elkaar uit te leveren. Het zal jaren duren om met een nieuw door beide landen goedgekeurd verdrag dat voor elkaar te krijgen. Ook zal Csatáry dan waarschijnlijk niet meer leven, hij is nu 97 jaar oud. Een andere procedure, via een internationaal verdrag, zal voor de beide landen ook lastige juridische gevolgen kunnen hebben, aldus SITA.

Intussen is er een nieuwe aanklacht ingediend door Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Instituut. Csátary wordt verdacht van de moord in 1941 op driehonderd joodse burgers van de stad Kamyanets-Podilsky in Oekraïne. Vorige week kwam er vanuit Slowakije weer een nieuwe beschuldiging bij, Csatáry zou tijdens de oorlog verantwoordelijk zijn geweest voor de vervolging van en de moord op honderden burgers van de stad Kosice.

   
>>>> Bron:  diverse media

 

>>>> Lees ook: Hungary and further - Bewijzen tegen oorlogsmisdadiger redelijk hard

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije