Unicum in het Hongaarse bedrijfsleven Péter Zwack overleden

pzMaandag 6 augustus 2012 - Op zondag 5 augustus is Péter Zwack, zakenman, politicus, diplomaat, maar nog meer bekend als oprichter en eigenaar van het grootste bedrijf van Hongarije op het gebied van gedestilleerd 'Zwack Unicum Nyrt.' op vijfentachtigjarige leeftijd overleden. Hij was sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw een van de belangrijkste Hongaren die het bedrijfsleven na de omwenteling weer een nieuw elan gaf.

Opgegroeid in Boedapest, en na zijn studies in Milaan en New York met zijn familie gevlucht uit Hongarije naar de VS en daarna wonend in Italië, keerde hij terug naar Hongarije in 1987. In het zakenleven werkte hij in verschillende functies en in 1989 zette hij zijn destilleerbedrijf en drankengroothandel op in Hongarije. In 1990 werd hij door de eerste democratische regering benoemd tot ambassadeur in de VS.

unicaffichSinds die tijd kon men in Hongarije ook weer de enige echte Unicum drinken. Het recept voor deze donkere kruidenlikeur die al generaties lang binnen de familie Zwack bleef, was meegenomen uit Hongarije op hun vlucht in 1948. Tijdens de communistische jaren was er in Hongarije enkel een slechte imitatie op de markt verkrijgbaar. Péter Zwack, na jaren buitenlandse ervaring, wist precies hoe hij de marketing van het drankje Unicum wilde opzetten. In de jaren daarna, met zijn dochter Izabella en zoon Sándor, beide uit het tweede huwelijk van Péter, wisten ze samen het bedrijf nog groter te maken en voor Hongaarse begrippen een sterke westerse marketing in te zetten voor hun producten. Een goed voorbeeld daarvan is het Zwack Múzeum in hun fabriek in Boedapest, waar behalve een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het bedrijf en de familie, ook goed te zien is hoe ze hun reclamecampagnes voeren en hoe ze met veel nadruk op hun bijzondere familiegeschiedenis het drinken van Zwack producten, en niet alleen het drinken van Unicum, neer weten te zetten als een unieke manier van leven. En inderdaad, de familie Zwack is al generaties lang een Unicum in Hongarije, al was het alleen al om hun stijl, originaliteit, inventiviteit en doorzettingsvermogen.

 

>>>> TdS

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije