Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Twintig jaar op de bres voor Roma... traditionele Roma dans en muziek op het podium!

Feketelang6kleinMaandag 8 oktober 2018 - Begin november komt de Hongaarse Roma dansgroep Fekete Láng naar Nederland! Samen met het vierkoppige authentieke zigeunerorkest Chache Rom geven ze optredens in vier plaatsen in het land. Fekete Láng en Chache Rom komen hier op uitnodiging van de nu twintig jaar bestaande Nederlandse Stichting Vakaró voor Komló die zich inzet voor Roma kinderen en jongeren in en rond de stad Komló.

Feketlang2Iedereen in Hongarije weet dat de dansgroep Fekete Láng een zeer kleurrijk gezelschap is, bestaande uit getalenteerde dansers en danseressen. Fekete Láng en Chache Rom zijn volkomen op elkaar ingespeeld, zij voelen elkaar helemaal aan. Deze toch wel bijzondere combinatie was ook al twee keer op televisie, heeft veel optredens in de regio, wordt op festivals in het hele land uitgenodigd, maar was nog nooit eerder in het buitenland. In Hongarije is Fekete Láng intussen een begrip en vanaf november ook in Nederland!

Want op 1, 2, 3 en 4 november treden ze gezamenlijk op in respectievelijk Apeldoorn, Warnsveld, Veenendaal en Zeist. Alle vier de optredens zijn heel verschillend: zo zal op 1 november vooral Chache Rom de eerste viool spelen en wordt er op 4 november een afwisselende theatervoorstelling gegeven samen met twee bekende volksdansgroepen: het Karpaten Ensemble en Kansemble.

Feketelang5aIn Hongarije wonen veel Roma in grote armoede, in mensonwaardige omstandigheden, aan de rand van de maatschappij en in een vaak uitzichtloze situatie. Stichting Vakaró voor Komló is een Nederlandse stichting die zich al twintig jaar inzet voor Romakinderen en Romajongeren in en rond de stad Komló. De stichting heeft een studieprogramma waardoor Roma jongeren de kans krijgen om door te leren. Daarnaast is de stichting actief in de wijk Kenderföld, de 'Zigeunerwijk' van Komló.

In deze wijk is ruim tien jaar geleden door Ferenc Orsós de dansgroep Fekete Láng (Zwarte Vlam) opgericht met de volgende doelen voor ogen:
- jongeren (na schooltijd) van de straat houden en ze een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding bieden
- ze discipline bij brengen (als je lid bent kom je ook altijd repeteren en je arriveert op tijd)
- het behoud van de traditionele, authentieke zigeunerdansen

Kijk voor de speeldata, tijden en locaties op: 2018 Fekete Láng & Chache Rom

Of volg het via facebook: Fekete Láng & Chache Rom - in Nederland / Hollandiában

Wil je meer weten over de Stichting Vakaró voor Komló of over de Nederlandse Roma Dans & Muziek tournee? Neem contact op met: Conny van Tuil, voorzitter St. Vakaró voor Komló. Tel: 06-16122409 E-mail:

Feketelang3 a
Feketelang1

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije