Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Revolutie 1848-1849 herdenken

KokardaVredeKleinDinsdag 15 maart 2022 - Vandaag wordt de Hongaarse revolutie van 1848-1849 herdacht. Die begon op 15 maart 1848 en was gericht tegen de Oostenrijkse overheersing. In de strijd die volgde kreeg Oostenrijk hulp van de Russen... Hongarije verloor waarna er dertien Hongaarse opstandige generaals en de eerste minister Batthány op 6 oktober 1849 werden geëxecuteerd. De herdenkingsdag 15 maart wordt meestal aangegrepen door de politieke partijen om manifestaties met speeches te organiseren. 

De fanatieke aanhang van de Fidesz-KNDP komt dit jaar weer met hun `Békemenet, Vredesmars`. Die in de basis geen vredesmars is maar een goed georganiseerde massale steunbetuiging aan de staat en de leiders. Een beetje te vergelijken met de socialistische 1 mei marsen ten tijde van de overheersing door de Sovjet-Unie. De oppositie houdt in een ander deel van de stad een manifestatie. 
Bij deze `Vredesmarsen` kwamen ook een paar keer een grote Poolse delegaties naar Boedapest om steun te betuigen aan de Hongaarse regering en om de Hongaars-Poolse vriendschap te vieren. Dit jaar schijnen de Polen niet te komen. Volgens de niet regeringsgezinde media zouden deze Polen van mening zijn dat de Hongaarse regering zich niet duidelijk genoeg tegen Rusland keert.

KokardaVredeGroot aHet is de vraag of de organisatoren van de `Vredesmars`, waaronder een paar heel cynische heren zoals journalist Zsolt Bayer, de mars ook echt in het teken van vrede zullen zetten, en steun zullen betuigen aan Oekraïne, een land dat nu overheerst dreigt te worden door Rusland. Net zoals Hongarije ooit werd overheerst door de Oostenrijkers. Bayer vindt alles wat Orbán doet namelijk prachtig, ook diens innige band met Poetin. Iedereen die het niet met het regeringsbeleid eens is wordt door Bayer finaal afgebrandt met een meer dan scherpe pen. Of op tv in praatprogramma`s afgemaakt. 

Maar: "Het vredesproces is vandaag de dag nog nooit zo relevant geweest als nu."
- verklaarde vorig week deze Zsolt Bayer, publicist van Magyar Nemzet, op de persconferentie van het Forum voor Burgerlijke Samenwerking – Stichting van Openbaar Nut voor Burgerlijke Samenwerking (CÖF – CÖKA), die de vredesoptocht organiseert. Zoals Bayer zei, `is het enige normale, interpreteerbare en juiste beleid het bevestigen van vrede`. (overgenomen van Magyar Nemzet ) We gaan zien of hij ook daadwerkelijk vrede uit gaat stralen. 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije