Bruisend het jaar rond

TörleyWoensdag 15 november 2006 - Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley, die woonde en werkte in Reims, Frankrijk. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne. Nou ja, het mag natuurlijk geen champagne genoemd worden, die naam is beschermd. Maar 'pezsgõ' zo als het in Hongarije heet, van het werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) mag wel.

Dus zowel toppers, gemaakt volgens de methode tradionelle, classique of transvasée als de mindere kwaliteiten vallen allemaal onder het woord pezsgõ. Niet alleen drinken Hongaren pezsgõ met oud en nieuw en op grote feesten en belangrijke partijen. Het hele jaar door valt er wel een reden te verzinnen om een fles pezsgõ open te trekken. Zoals in Duitsland de Sekt, in Italië de spumante en in Spanje de cava is pezsgõ in Hongarije overal in grote hoeveelheden voor handen. Van zeer exclusief en duur tot goedkopere maar best drinkbare soorten.

 

Törley etalageMoet de jeugd in Nederland eerst wat breezers in de keel gieten om een beetje teut aan te komen bij de disco, in Hongarije zie je vaak groepjes puberjongens in een geparkeerde auto of giechelende meiden achter een struik verscholen een paar flessen met bij elkaar geschraapte centen betaalde BB pezsgõ (goedkoop merk) weg werken. Brutale plastic kurken schieten tussen voetgangers voorbij en schuimend gaan de flessen van hand tot hand richting de uitgaanscentra.


Betere kwaliteit peszgõ is trouwens op veel plaatsen verkrijgbaar, zelfs in een doorsnee supermarkt. Die van kleinere pezsgõ-producenten meestal niet. Op de grote wijnfestivals en in de betere wijnwinkels zijn ze wel te koop en te proeven. Zo is de 'Somlói pezsgõ' de lekkerste in Hongarije, zeggen velen. De nieuwe lijn ' Chateau Vincent' van de kelders van Garamvári in Budafok en de oude vertrouwde pezsgõ van Törley slaan goed aan bij een wat meer op luxe ingestelde consument. Deze flessen zie je ook steeds vaker in de schappen van de supermarkt verschijnen. De vaak met veel poeha gepaard gaande status van Franse champagne zal Hongaarse pezsgõ waarschijnlijk niet bereiken, maar de kwaliteit van deze wijnhuizen doet daar zeker niet voor onder.

 

>>>> Auteur: Tom de Smet
>>>> Bron:  Stampot Europa
>>>> Gepubliceerd in: Hongarije in Zaken nr 6 winter 2006 

 {moscomment}

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije