Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Oost en West lezingen in Utrecht

oostenweststudiumgenerale.jpgZaterdag 26 september 2009 - Hoewel het onderstaande programma van lezingen onder de noemer Studium Generale niet rechtstreeks met Hongarije verbonden is, had zonder het doorknippen van het IJzeren Gordijn bij Sopron, het picknicken met de Oostenrijkse buren en de vele Oost-Duitsers die het terrein voor de West-Duitse ambassade in Boedapest als camping gebruikt hebben, deze lezingenreeks misschien nooit gevolgd kunnen worden. Voor hen die geïnteresseerd zijn in de jongste geschiedenis van Midden-Europa brengt Hongarije Vandaag u deze serie lezingen over de DDR, de val van de muur, het einde van het communisme, Ostalgie en Berlijn als creatief middelpunt van Europa graag onder de aandacht. Met o.a. Maarten van Rossem en Cox Habbema.

Oost en west: 20 jaar na de val van de muur

Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat de Muur viel. Daarmee kwam een einde aan het communistisch regime. Berlijn is inmiddels het bruisende middelpunt van creativiteit in Europa. Het Oostblok werd westers, de economische infrastructuur veranderde en het levenstempo ging omhoog. Men leefde in een roes en tegelijkertijd in onzekerheid. Berlijn onderging een transformatie en oefent sindsdien weer grote politieke, culturele en toeristische aantrekkingskracht uit. Maar de Muur bleef in de hoofden bestaan. ‘Wessis' en ‘Ossis' blijven hun verschillen benadrukken en koesteren hun eigen identiteit. De ‘Ossis' zelfs met een zekere ‘Ostalgie'. Maar hoe was het leven in de DDR nu werkelijk? Waarom gaf de DDR-leiding zich gewonnen? Door de demonstraties tegen de kruisraketten, het instorten van de planeconomie of toch de politieke druk?

Oost en west moeten nog steeds met elkaar in het reine komen. In Berlijn en in de rest van Duitsland. Maar ook voor Nederlanders en voor de toekomst van Europa is dat van belang. Gezien onze gecompliceerde relatie met onze oosterburen, is dat niet makkelijk. Toch is Niemandsland Berlijn een bron van inspiratie. Over hoe bruggen kunnen worden geslagen zonder pijnlijke herinneringen helemaal los te laten.

Deze reeks, in de aanloop naar 9 november 2009, is een samenwerking met de Opleiding Duitse Taal en Cultuur, UU en de Culturele Zondag ‘Niemandsland: Berlijnse muur, Utrechts cultuur' op 8 november. Voor studenten is inschrijving mogelijk voor de BA-collegereeks (niveau 3) 'Die DDR in der deutschen Erinnerungskultur', blok 2, cursuscode 200900285, voertaal Duits. Inschrijving hiervoor is mogelijk via Osiris.


Het volledige programma, inclusief data, onderwerpen en sprekers, is hieronder te vinden en staat ook op Studium Generale.

Meer informatie
Programma
  • Wanneer: Zes maandagen vanaf 12 oktober 20.00-21.30 uur en op de Culturele Zondag van 8 november 14.00-17.00u
  • Waar: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
  • Gratis en voor iedereen

Maandag 12 oktober
De Muur in het Duitse culturele geheugen
Dr. Ewout van der Knaap
Moderne talen, Duits, UU

Maandag 19 oktober
De geschiedenis van de Muur
Prof. dr. Maarten van Rossem
Geschiedenis, UU

Maandag 26 oktober
Waarom viel de Muur? Opstand van het volk of diplomatiek spel?
Dr. Beatrice de Graaf
Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, Campus Den Haag/UL

Maandag 2 november
Nederlanders en Duitsers: ruggelings verbonden
Dr. Thomas von der Dunk
Publicist en politiek commentator, Europese studies, UvA

Maandag 9 november
Mijn koffer in Berlijn
Cox Habbema
Actrice en schrijfster

Culturele Zondag 8 november
Op de Culturele Zondag van 8 november kun je in twee sessies (om 14.00 uur en om 15.30 uur) luisteren naar drs. Marlise Huijzer, over de betekenis van de DDR-producten voor de Oostduitse jeugd - ook wel Ostalgie genoemd - en naar Leonor Jonker, die vertelt over het DDR-regime en popmuziek, met veel beeld- en geluidsfragmenten.

14.00 uur Leonor Jonker
14.45 uur Marlise Huijzer
15.30 uur Leonor Jonker
16.15 uur Marlise Huijzer

Let op: Deze lezing vindt plaats op zondag 8 november tijdens de Culturele Zondag 'Niemandsland' in de Senaatszaal van het Academiegebouw op het Domplein.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije