Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

CinePécs, het 5e Moveast Internationaal Filmfestival

cinepecs_logo-196x196.gifDonderdag 8 oktober 2009 - Vanaf vandaag 8 oktober tot en met 11 oktober vindt in Pécs het 5e Moveast Internationaal Filmfestival plaats onder een nieuwe naam: ‘CinePécs' met 76 films uit 15 landen. Een Nederlander verwacht op een ‘internationaal' festival films uit de hele wereld. CinePécs biedt vooral films uit Oost- en Centraal Europa, de Balkan en Turkije. En lezers van Hongarije Vandaag hebben het al vaak gehoord: Pécs is in 2010 culturele hoofdstad van Europa, samen met Essen en Istanbul. De oplettende lezer kent de slogans uit zijn hoofd: Pécs grenzeloze stad en brug tussen West- en Oost-Europa. Dit thema is niet uit de lucht komen vallen en eigen aan diverse kunstenaarsinitiatieven, zoals Moveast. Sinds 2004 is Moveast het podium voor films uit vooral die landen rond Hongarije die nog geen deel uitmaakten van Europa en waar de faciliteiten voor productie, distributie en vertoning slecht tot zeer beperkt waren. Inmiddels bloeit de Oost-Europese film op grote festivals zoals Rotterdam en Berlijn. CinePécs is het voorportaal en legt de rode loper uit voor films uit Oost-Europa - en nu ook Turkije - ter distributie in West-Europa.

Overigens was de eerste Moveast in 2004 een feest van nostalgie, een herdenking van de culturele elite die Pécs liet bruisen. In 1965 ontstond in Pécs het festival van de Hongaarse film. Dit werd zo succesvol dat Boedapest in 1982 besloot dat het afgelopen moest zijn met al dat eigenzinnig, kunstzinnig, vrijzinnig gedoe in het zuiden en het grote festival centraliseerde in de hoofdstad. Tsja, en nu loopt Pécs weer voorop waar het om trends uit de Balkan gaat.

Wat is er te zien tijdens het festival? Er is vooral veel te beleven en te horen! Audiovisuele spektakels door DJ's en VJ's na middernacht om bij te dansen, audiovisuele voorstellingen met jazz-improvisatie bij geluidloze films en audiovisuele kunstwerken op exposities. De - uiteraard audiovisuele - films worden vertoond op twee locaties. In bioscoop Uránia biedt het hoofdprogramma films die meedoen aan de competitie en overige speelfilms, drama en documentaires die vaak Engels ondertiteld zijn. Het zijn goede films met soms een wat zwaarmoedig tintje, haast vanzelfsprekend in Zuidoost-Europa. Vrijdag is de ‘Turkse' dag. Goede films noemen we in Nederland graag Art-Movies. De ‘Artmozi' bij CinePécs staat voor een bont assortiment aan 16mm en 8mm films in de Apolló bioscoop.

Kortom, men verwacht dat dit weekeinde de herfst zijn intrede doet in het Zuiden, en wat is lekkerder dan bij regen de bioscoop in duiken om een nieuwe film te zien? Of je lichaam niet langer te bewegen in een zonnig thermaalbad, maar te dansen in de nachtelijke disco? En voor wie bang is dat CinePécs er enkel is voor jong en hip volk: vorig jaar ging ook mijn oude buurvrouw uit een klein dorpje een avond naar de film. En? Ze begreep niet helemaal waar het over ging maar het was prachtig!

 

>>>> Auteur:  Lidewijde de Smet

 

>>>> Info & Programma:  CinePécs  Ook Engelstalig
>>>> Festivalcentrum:  Szent István tér 17

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije