Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

É mint Égbolt (H als in hemel) Kunstboek voor kinderen

Égbolt.jpgDonderdag 22 oktober 2009 - Eindelijk is er een boek over kunst voor zowel kinderen als volwassenen verschenen. Op zaterdag 31 oktober 2009 vindt de presentatie van dit nieuwe Hongaarse ABC-boek van de kunst onder de titel „É mint égbolt" plaats. De schrijfster Litza Juhász heeft uit de verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, houtsneden en tekeningen van het museum voor Schone Kunsten in Boedapest veertig topstukken uitgekozen en deze gekoppeld aan de letters van het Hongaarse alfabet. Bij de letter „z" (mint zenészek) (m als muzikanten) is bijvoorbeeld het kleurige schilderij „Musicerend gezelschap" van Wouter Pietersz. Crabeth (1594-1644) te zien.

Programma voor kinderen en volwassenen

Om belangstellenden nader kennis te laten maken met de kunstwerken die in het boek zijn afgebeeld, organiseert het museum rond de boekpresentatie op 31 oktober een interessant programma voor zowel kinderen en hun ouders als voor volwassenen die belangstelling voor kunst hebben. Het programma bestaat uit diverse activiteiten zoals naar muziek luisteren, muziekinstrumenten uitproberen, knutselen en tekenen gericht op de afbeeldingen in het boek en er zijn lekkere hapjes te eten. Deelnemers aan het programma kunnen ook de unieke expositie bezoeken waar grafische kunstwerken die in het boek worden getoond in het echt te bekijken zijn, zoals de beroemde houtsnede „De neushoorn" van Albrecht Dürer.


Nederlandstalige woordenlijst

En nog een extraatje voor Nederlandstaligen: het boek is weliswaar in het Hongaars geschreven, maar er is een Nederlandstalige en een Engelstalige woordenlijst bijgevoegd. Het boek kan ik van harte aanraden voor kinderen vanaf 3 jaar als prentenboek en voor oudere kinderen als leesboek. Iedereen is van harte welkom in het museum. Als je de Hongaarse taal niet machtig bent, dan is dat geen probleem, omdat de schrijfster en de medewerkers van het programma vloeiend Engels spreken.

>>>> Door: Krisztina Soós

 

>>>> Locatie: Museum voor Schone Kunsten, H?sök tere, Boedapest
>>>> Datum: 31 oktober 2009 tussen 10.00 en 13.00 uur
>>>> Entrée: Boekpresentatie en programma gratis toegankelijk
>>>> Prijs boek: HUF 1890 / Tijdens programma prijs HUF 1490

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije