Eastern Promises, Amsterdam Fantastic Film Festival

Imagine26Zaterdag 27 maart 2010 - Tijdens Imagine, Amsterdam Fantastic Film Festival wordt naar aanleiding van het themaprogramma  'Eastern Promises' een symposium gehouden over de Midden- en Oost-Europese film. De Hongaarse regisseurs Árpád Sopsits en Roland Vranik, en de Serviër Mladen Djordevic en de Servische filmjournalist Vladan Petkovic (o.a. Screen International) komen op dit symposium bij elkaar op 18 april in Kriterion.

Voor veel westerse filmliefhebbers gaat de fantastische filmproductie uit Midden- en Oost-Europa nog steeds grotendeels schuil achter een ijzeren gordijn. Ter vergelijking: de Aziatische genrecinema, met zijn spectaculaire martial arts, gestileerde gangsterdrama's en horrorfilms met doodsbleke geestverschijningen, kent dankzij de inspanningen van festivals en stevig lobbyende fanclubs nauwelijks meer geheimen voor de westerse filmliefhebber. Oost-Europa is daarbij vergeleken nog nauwelijks in kaart gebracht. 'Eastern Promises' is een poging de lege plekken in te vullen.

Hoe makkelijk of moeilijk is het om in Hongarije en Servië fantastische films gefinancierd te krijgen? Voelen de regisseurs zich überhaupt vertegenwoordigers van het genre? Waar halen ze hun inspiratie vandaan? En speelt het communistische verleden nog een rol in hun werk? Hopelijk verschaffen de antwoorden op deze en andere vragen meer inzicht in een filmindustrie en –cultuur waar wij in het Westen eigenlijk bedroevend weinig van afweten.

transmission-2Op het AFFF draait The Seventh Circle van Árpád Sopsits en Transmission van Roland Vranik. In de intrigerende psychologische thriller The Seventh Circle raken tieners in de ban van een mysterieuze leeftijdgenoot die op fatale wijze hun religieuze zekerheden ondermijnt. Somberder is Transmission waarin de samenleving wordt getroffen door het uitvallen van de belangrijkste communicatiemiddelen. Ook draait tijdens het festival The life and death of a porno gang van de Servische regisseur Mladen Djordjevic.

Imagine AFFF in Kriterion Amsterdam
>>>> Van 14 t/m 24 april 2010
Symposium Eastern Promises
>>>> Zondag 18 april 2010 - 14.10 uur
>>>> Voertaal is Engels
>>>> Kaarten gratis bij kassa Kriterion
Meer over Eastern Promises

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije