Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Doek valt voor Hongaarse filmindustrie

amagyarfilmDinsdag 14 december 2010 - Vorige week heeft het Hongaarse parlement in haar begrotingsplannen geen rekening gehouden met het voorstel tot een wetswijziging om meer subsidiegeld vrij te maken voor de Hongaarse Stichting Bewegend Beeld (Magyar Mozgókép Alapítvány - MMK). Dit geld was al door het Ministerie van Cultuur van de vorige regering Bajnai toegezegd voor het lopende jaar 2010. De stichting verzorgt onder meer de verdeling van de subsidies voor Hongaarse filmmakers.

In de begroting heeft de regering Orbán 1,03 miljard forint (36,8 miljoen euro) toegezegd in plaats van de door MMK gebudgetteerde 5,12 miljard (183 miljoen euro). De Hongaarse premier liet zo eigenhandig het doek vallen voor de MMK en de Hongaarse filmindustrie. Zoals hij liet weten, wil hij de Hongaarse filmindustrie graag ondersteunen maar kan hij om dit te doen zich de MKK niet als de juiste partner voorstellen. Zoals bekend steunde de eerste regering van Orbán (1998-2002) wel grootschalige producties zoals Hídember (2002 - over de 19e eeuwse hervormer Széchenyi).

De beslissing om radicaal te snoeien in het MMK budget, en hiermee het functioneren onmogelijk te maken, heeft grote gevolgen voor de Hongaarse filmindustrie. Om aan de diverse verplichtingen te kunnen voldoen zoals de overheadkosten, de organisatie van filmfestivals, de Prijs voor de Filmmaker van het Jaar, het lidmaatschap van diverse internationale organisaties en het aflossen van leningen heeft de MMK 1,04 miljard forint nodig. Voor het volgende jaar was door het vorige Ministerie van Cultuur een bedrag van 6,4 miljard forint (228 miljoen euro) toegezegd. De beslissing om het grootste deel van het bedrag voor die lopende verplichtingen wel naar de MMK over te maken heeft te maken met het feit dat de MMK overeenkomsten heeft met de Europese Unie, en zolang er geen vervangende organisatie komt, zal de MMK deze rol moeten blijven vervullen.

Ondanks het feit dat de filmindustrie nu tot een volledige stilstand komt, filmproducties worden stopgezet en diegene die al klaar zijn blijven in blik, is een grondige reorganisatie van de MMK hard nodig. De stichting heeft een schuld van 8 miljard forint (285 miljoen euro) en er moet dus flink gesaneerd worden. Voor wat er in de plaats van de MMK moet komen, kwam nog geen enkel plan uit de hoge hoed. Gevreesd wordt dat in plaats van de huidige organisatie er een nieuwe komt, waarvan het bestuur door Orbán zelf aangewezen zal worden en die de filmindustrie ondergeschikt gaat maken aan de politieke ideologie die er op dit moment in Hongarije heerst.

>>>>  Jenő Nagy

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije