Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kunst uit Transsylvanië, Böhm in Brussel

bsmm2Dinsdag 5 november 2013 - In de eerste helft van de twintigste eeuw was de stad Nagybánya (nu Baia Mare) een belangrijk cultureel centrum in Transsylvanië. Al rond 1900 trokken de daar wonende Roemeense, Hongaarse en Duitse kunstenaars naar andere steden in Europa zoals Parijs, Berlijn, München en Boedapest om zich te laten inspireren en contacten met andere kunstenaars aan te knopen. Terug in eigen land gaven zij, vooral in de periode tussen de twee wereldoorlogen, richting aan de moderne kunst in Transsylvanië.

bsmmVanaf begin jaren zestig bouwde de arts Josef Böhm senior, toen nog wonend in Roemenië, uit deze werken een eigen kunstverzameling op en na zijn vertrek begin jaren tachtig naar Duitsland ging hij daarmee door. Zijn zoon Josef Böhm junior, ook arts, breidt de verzameling nog steeds verder uit met werk van Midden- en Oost-Europese kunstenaars. Vorig jaar was de expostie 'Kunst uit Transsylvanië - de verzameling Böhm' al in Duitsland te zien en dit jaar in het Hongaarse Győr en Mosonmagyaróvár. Vanaf 12 november is de expositie met zeventig werken van kunstenaars als Hans Mattis Teutsch, Sándor Ziffer, István Nagy, Henri Nouveau, Noémi Ferenczy, Sándor Szolnay, Oliver Pittner en Hans Eder te bezoeken in het Balassi Institute te Brussel.

De opening van 'Een halve eeuw kunst in Transsylvanië' vindt op 12 november om 18.00 uur plaats, zie: Half a century of Transylvanian painting

De expositie loopt nog tot 13 december en is te bezoeken op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Adres: Balassi Institute, Treurenberg 10, Brussel

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije