Op zoek naar: kunstschilder A. Szabó

SzaboAfestm-abklDinsdag 21 januari 2014 - Eind jaren negentig kocht Wim Goossens uit het Belgische Essen een mooi schilderij, maar tot op de dag van vandaag weet hij niet wie de maker is. Meer dan dat de vader van deze schilder een schrijver was, die ook op dit doek geportretteerd staat, werd hem toen niet verteld. Wim vond dit schilderij, gesigneerd met 'A. Szabó 1962', bij Boekhandel Intellect aan de Kalandestraat in Gent die niet lang daarna, zoals veel kleine Belgische boekhandels in die jaren, werd opgeheven. De boekhandelaar vertelde dat hij bevriend geweest was met de schrijver.

SzaboAalrs-abNu probeert Wim Goossens samen met Hongarije Vandaag te achterhalen wie A. Szabó was, of is, want misschien leeft hij nog. Het is niet heel duidelijk zichtbaar, maar het lijkt wel of er een accent aigu boven de letter A (Á) staat. Deze András, Attila of Ambrus zou dus bijvoorbeeld ook Ádám, Ákos of Ábel kunnen heten. Opvallend is dat de naam niet op Hongaarse wijze op het doek is gezet. De familienaam staat hier achter de voorletter. Zou hij misschien al langer in België hebben geleefd en gewerkt en zijn naam daarom zo hebben geschreven? Kijkend naar de huizen op de achtergrond zou het stuk er zeker gemaakt kunnen zijn, de bouwstijl van de oude panden is kenmerkend. Was A. Szabó misschien in 1956 vanuit Hongarije naar België gevlucht? Maar wie is dan zijn vader? Na lang speuren op het internet kwamen we nog geen schrijver met de naam Szabó tegen die nog leefde in 1962 en voldoet aan de geschatte leeftijd van deze geportretteerde man. 

Wie kan ons meer vertellen of helpen informatie te vinden over deze schilder en zijn werk? Als we genoeg achtergronden weten over hem en zijn vader zullen we op Hongarije Vandaag daar een artikel aan wijden. U kunt rechtstreeks e-mailen naar Wim Goossens: of een reactie plaatsen onder dit artikel.

>>>> Tom de Smet

SzaboAfestm-a
 


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije