Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gerommel met Hongaarse paviljoenen Expo Milano 2015

mpexpm-klZaterdag 31 mei 2014 - Een grote houten ark ingeklemd tussen twee dikke ronde schijven, waarvan de ontwerpers zeggen dat die de trommels verbeelden waarop de oer-Hongaren speelden in de tijd dat ze nog als nomaden leefden, het geheel verdient niet echt de schoonheidsprijs. Maar toch komt het Hongaarse landenpaviljoen er zo uit te zien op de Expo Milano in 2015.

mpexpmalkNiet iedereen vindt dat dit ontwerp van Carpathia Kft. (Nationaal Instituut voor Creatieve Industrie en Innovatie, voor 100% in staatshanden) daadwerkelijk gebouwd moet worden. Niet omdat het zo lelijk is, maar omdat het niet de eerste prijs won als beste inzending. Het winnende ontwerp 'A Malom'( De Molen) werd zonder medeweten van de jury, die was samengesteld uit leden van twee belangrijke organisaties voor architectuur (MÉK en MÉSZ), en ook zonder de prijswinnende architecten Tamás Getto en Ákos Hutter op de hoogte te stellen, plotseling vervangen door de tweede prijswinnaar, de 'Alakor' (oergraan 'eenkoorn'). Volgens Géza Szőcs, de commissaris van de regering die verantwoordelijk is voor de Hongaarse deelname aan Expo Milano, kon de Malom niet worden uitgevoerd om bouwtechnische redenen en vanwege de te hoge kosten. Architect Tamás Getto vernam het bericht via facebook en is op z'n zachtst gezegd niet blij met de beslissing van Szőcs. Volgens Getto is de bouw van het paviljoen ook lang niet zo ingewikkeld als Szőcs doet voorkomen en vallen de kosten mee.

Op de Hongaarse website die speciaal de lucht inging voor Expo Milano staat op de voorpagina nog steeds deze eerste prijswinnende Malom vermeld als het te bouwen ontwerp. De Hongaarse media staan nu bol van de berichten over de zeer vreemde gang van zaken. Het is ook zeker niet uitgesloten dat er vanuit de regering druk is uitgeoefend om het ontwerp van Carpathia Kft. uit te voeren omdat dat een staatsbedrijf is. Dat is nu in Hongarije met de Fidesz aan de macht niet ondenkbaar. De twee gerenommeerde architecten Getto en Hutter zijn onafhankelijk.

mpexpmlmDe komende Expo Milano staat in het teken van voeding voor iedereen ter wereld en natuurlijke bronnen van energie. In de ontwerpen van de paviljoens van de deelnemende landen zijn die thema's dan ook terug te vinden, zo ook bij de Hongaarse inzendingen waaruit in januari van dit jaar de Malom werd verkozen tot allerbeste. Het verschil in uitvoering tussen de twee Hongaarse ontwerpen waarover nu strijd gevoerd wordt, is overduidelijk. De Malom is geïnspireerd op een oude graanmolen die wordt aangedreven door water, maar dan wel lekker strak en modern vormgegeven. De Alakor refereert aan nog oudere tijden. Door de ark kreeg het een Bijbels tintje en er zijn wat symbolische verwijzingen naar het oer-Hongarendom aangebracht. Het ontwerp van Carpathia Kft. past dus vast beter bij de huidige smaak van de Hongaarse staat. Geen moderne fratsen, maar lekker diep de christelijk-Hongaarse historie in. De architectuurorganisaties MÉK en MÉSZ hebben middels een open brief laten weten dat ze afstand nemen van de Alakor en roepen Géza Szőcs op om de Malom te laten bouwen.

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media
   





Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije