Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Eugeen van Mieghem / Red Star Line, expositie Joods Museum Boedapest

EugeenVM klZondag 12 april 2015 - In het Joods Museum & Archief in Boedapest is er vanaf 23 april een tentoonstelling te zien onder de titel 'Op weg naar een Nieuwe Wereld'. Met de Belgische rederij Red Star Line vertrokken tussen 1873 en 1934 tienduizenden Europeanen, waaronder zeer veel joden op de vlucht voor pogroms vanuit Rusland en Polen en ook Hongarije, naar New York om een nieuw leven op te bouwen. Centraal in deze expostie staat de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem (1875-1930) die als een chroniqueur de haven en deze landverhuizers vastlegde in tekeningen en schilderijen.

EugenVM 1Van Mieghem is vooral gekend als de kunstenaar van het leven aan de Antwerpse dokken. Buildragers, zakkenmaaksters, schippers, matrozen, tooghangers, emigranten en zwervers waren de figuren die hem steeds weer inspireerden. Ondanks zijn eerder bescheiden afkomst – zijn vader was caféhouder aan de Antwerpse haven – voelt de jonge Van Mieghem zich aangetrokken door de wereld van het artistieke. Het parcours dat hij volgt zal noodgedwongen afwijken van de academische normen en de smaak van de gevestigde galerijen. Als geen ander weet hij het harde leven aan de haven in rake lijnen vast te leggen.

Naast het werk van Van Mieghem zijn er ook verschillende objecten uit het Antwerpse Red Star Line Museum te zien. Na Boedapest gaat deze tentoonstelling ook nog naar Praag en Warschau.

Lees meer over Van Mieghem, geschreven door de curator van deze tentoonstelling, István Németh, op Flanders.hu

De tentoonstelling loopt nog tot 3 juli 2015 in het Joods Museum & Archief. Dat is gevestigd naast de grote synagoge aan de Dohány utca 2.

Open van 10.00 tot 18.00. Op vrijdag van 10.00 tot 16.30. Het museum is op zaterdag gesloten.

redstarline

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije