Vallei der Kunsten, festival in en rond Kapolcs

mvolgy2 klMaandag 29 juni 2015 - De Hongaarse festivals Sziget en Balaton Sound zijn internationaal beroemd en worden drukbezocht. Een minder bekend festival waar ook veel concerten gegeven worden, maar waar het vooral ook om kunst en design draait, is het het Müvészetek Völgy in Kapolcs. Het festival ’Vallei der Kunsten’, dat dit jaar al voor de vijfentwintigste keer wordt gehouden, loopt van 24 juli tot en met 2 augustus en vindt behalve in Kapolcs ook in een paar dorpen daar vlakbij plaats.

mvolgy2Dat het festival bij niet-Hongaren nog niet bekend is, komt waarschijnlijk omdat het niet op één gemakkelijk te bereiken locatie (met eigen strand en camping) gehouden wordt, de programmering vooral Hongaars is, er minder grote sponsors aan verbonden zijn en er dus ook geen grote internationale marketingmachine aan het draaien wordt gezet. Toch doet dit festival wel een beetje denken aan hoe het Sziget Festival ooit begon, alternatief, ongedwongen en enigzins chaotisch. Hoewel het dus geen honderduizenden bezoekers trekt, moet je wel al ver van tevoren je slaapplaats regelen, de kleine hotels, pensions en campings zitten in die weken vol. Maar je kunt ook in steden als Vesprém of Keszthely overnachten en van daaruit met de bus heen en weer reizen. Vanuit Boedapest kun je met de trein naar Veszprém en daar de bus pakken. Vanuit Keszthely duurt de busreis ongeveer anderhalf uur, vanuit Veszprem drie kwartier. Als je met de auto komt, kun je aan de rand van het festival betaald parkeren. Of pak de fiets!

kapolcsk 1aHet festival ontstond in 1989 op initiatief van daar wonende kunstenaars en een paar gemeenteraadsleden en al snel deden er meerdere dorpen in de omgeving mee. Je loopt er heel wat af tussen de verschillende podia, geïmproviseerde eettenten en kunstgaleries die zowel in de open lucht als in oude watermolens, kerken, boerderijen en andere gebouwen te vinden zijn, dus zorg voor goede wandelschoenen. Maar deze oude dorpen liggen ook nog eens in een van de mooiste gebieden van Hongarije. Deze regio aan de noordzijde van het Balaton, waar ook het Káli Medence te vinden is, met veel natuur en kleinschalige landbouw, is kandidaat om als cultuurlandschap op de Werelderfgoedlijst te komen, dus het wandelen in deze omgeving alleen al is, ook zonder festival, een aanrader.

Het logo van het festival is de huisjesslak, en dat geeft meteen goed aan dat alles er in een wat traag en relaxed tempo plaatsvindt. Even een paar uurtjes rondlopen om zoveel mogelijk te zien en te beluisteren is er niet bij. Maar waar je ook gaat zitten, overal is wel wat te doen. En als je specifiek voor de concerten of theatervoorstellingen komt, moet je wel wat tijd nemen om het programma op internet te bekijken. Het aanbod is heel groot en de website is ook heel mooi vormgegeven, maar eerlijk gezegd duurt het wel even voor je een overzicht hebt van wat waar op welk moment plaatsvindt. Je kunt er ook gewoon op de bonnefooi heen en in een slakkentempo je neus achterna en je aansluiten bij andere festivalgangers en zien wat ervan komt. Het kan goed zijn dat je als nachtbraker dan ergens op een afterparty terechtkomt die niet in het programmaboekje staat vermeld, maar waar je als de zon opkomt wel lekker kunt luisteren naar de duizenden vogels die boven de muziek van de dj proberen uit te komen.

Dit jaar strijkt ook het internationale kunstenaarsproject Hello Wood, dat jaarlijks op een andere locatie in Hongarije wordt, neer in de Vallei der Kunsten. In het dorpje Vigántpetend, ten noorden van Kapolcs, bouwen jonge architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland (ook uit Nederland) in de weken voorafgaand aan het festival hun eigen houten dorp dat tijdens het festival nog te bezoeken is en ook als locatie dient voor verschillende concerten. Op Hellowood.eu zie je wie eraan meedoet en wat ze daar willen gaan neerzetten. Het wordt mooi!

Kaartjes zijn via internet te koop, van dagtickets tot tiendagentickets, maar aan de ’poort’ van Kapolcs kan ook. Een dagticket kost dan 4000 forint. Website, Engelstalige versie, Müvészetek Völgy/Valleyofarts

Voor reistijden en routes busvervoer kijk op, Engelstalig: Menetrend Online
 
muveszetek terkep web w820 h580 

>>>> TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije