Liederen van Hadewijch in het Hongaars, 25 november Boedapest

had 1Donderdag 19 november 2015 - Ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe kunstcatalogus Early Netherlandish Painting in Budapest: Old Masters' Gallery Catalogues, die werd samengesteld door curatoren en conservatoren van het Szépművészeti Múzeum in Boedapest, zullen op 25 november liederen van Hadewijch in het Hongaars ten gehore gebracht worden. Hadewijch was een dertiende-eeuwse dichteres en mystica. Haar teksten, visioenen, liederen en brieven werden in een Brabantse variante van het Middelnederlands geschreven.

De boekpresentatie is Hongaarstalig, dus niet voor iedereen te volgen. Maar ook al spreek je geen Hongaars, je bent wel van harte welkom om aansluitend op de presentatie naar de muziek en de liederen van Hadewijch te komen luisteren. De toegang is gratis.

In 2007 schreef literair vertaalster en Hadewijch-onderzoeker Anikó Daróczi het uitvoerige werk Groet gheruchte van dien wondere. Spreken, zwijgen en zingen bij Hadewijch. Zij toont aan dat Hadewijch haar mystieke ervaringen uitdrukte met behulp van verbale formules en melodische bewegingen, zowel in haar poëzie als in haar proza. Het gaat hier om een zingend spreken vanuit een levende traditie, die niet alleen het hoofd, maar het hele lichaam van de auteur beheerste. Het was Hadewijchs bedoeling met dit zingend spreken de hele persoonlijkheid van de toehoorder te raken, zodat deze zich de tekst in lectio en meditatio kon toe-eigenen. Anikó Daróczi’s benadering verklaart veel kenmerken van Hadewijchs poëzie en proza en laat de stem van de schrijfster horen. De liederen worden door Anikó Daróczi en de dichteres Zsuzsa Rakovszky naar het Hongaars vertaald. Hun boek verschijnt in de reeks „Károli könyvek”- uitgeverij L’Harmattan.

De liederen van Hadewijch worden uitgevoerd door: Iván Barvich: kavals (Balkaanse fluit), Arabische luit // István Simon: gadulka (Balkaanse vedel), Arabische luit // Emese Tóth: psalterium en zang // Anikó Daróczi: middeleeuwse fluiten, voordracht teksten

>>>> Locatie: Massolit Books & Café, Nagy Diófa u. 30, 1072 Boedapest
>>>> Aanvang boekpresentatie: 18.00 uur, vanaf ongveer 19.00 uur muziek

>>>> Flanders.hu - Boekpresentatie: Early Netherlandish Painting in Budapest

>>>> Flanders.hu - Middeleeuwse Mystica: Hadewijch liederen

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije