Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Parno Graszt komt weer naar Nederland! 11 maart in De Kei in Ede

PGrasztlogo klDonderdag 9  februari 2017 - De beroemde zigeunerband Parno Graszt komt vanuit Hongarije eindelijk weer eens naar Nederland. Parno Graszt is de crème de la crème van de Hongaarse zigeunermuziek. Voor dit enige concert dat georganiseerd wordt door Stichting Vakaró voor Komló komen de negen vaste bandleden allemaal op zaterdag 11 maart 2017 naar De Kei in Ede. Józsi, Jancsi, Viktor, Krisztián, Sanyi, Marica, Mariska, János en Breki gunnen we een groot podium met een groots publiek dus koop een ticket en kom ook!

PGraszt3De naam Parno Graszt (Fehér Ló) betekent letterlijk ‘wit paard’, een dier dat bij de Hongaarse zigeuners een symbool is van onafhankelijkheid en vrijheid. Een welgekozen naam, die doorklinkt in de vrijgevochten muziek van de groep. Authentieke, Hongaarse zigeunervolksmuziek. Hun muziek is al heel erg oud, maar de band is springlevend en intussen een begrip in Hongarije en ver daarbuiten. Ze speelden overal ter wereld. Parno Graszt is eigenlijk met geen enkele Romaband te vergelijken. Ze zijn zó puur en zó zichzelf en dat laten ze ook horen en zien met een ongelooflijke drive die zeer aanstekelijk is. Het geluid van Parno Graszt vindt zijn wortels in de traditionele muziek van de Roma uit Noord-Oost Hongarije en hun instrumentarium bestaat uit akoestische gitaren, contrabas, tambura, accordeon, lepels, melkkannen en vocale improvisaties ('de mondbas'). De band is uniek omdat het uit gewone dorpsmensen bestaat die al generaties lang op dezelfde manier muziek maken. Het zijn geen geschoolde muzikanten, maar hebben allemaal muziek met de paplepel binnengekregen.

Hongaarse dans, hapjes en drankjes
Er zal ook een dansoptreden zijn van Ferry en Kinga Corbet, een begrip voor de Hongaarse volksdansliefhebbers. Hongaarse zoetigheden en kleine hapjes worden verzorgd door Christina van Paprika Csárda uit Amsterdam en Stichting Vakaró voor Komló zorgt voor koffie, thee, fris, bier, Hongaarse wijn en pálinka.

> Locatie:   De Kei, Peppelensteeg 12, 6715 CV Ede
> Datum:  Zaterdag 11 maart 2017, deuren open 19.00, aanvang concert 20.00
> Tickets:  Online voorverkoop: € 18,00 via VakaroPaydrom.com (zonder reserveringskosten)
   Voorverkoop via e-mail: € 19,00 via (de tickets worden per post toegezonden)
   Aan de zaal € 23,50 (alleen verkrijgbaar op 11 maart, indien nog beschikbaar)
> Route:  Vanaf de beide treinstations in Ede is de Kei per bus (lijn 2, Veldhuizen via Centrum) te bereiken
   Uitstappen aan de halte Durenlaan; dan nog 4 minuten lopen. Met de auto? Het is er gratis parkeren!

Organisatie
PGraszt2Dit concert wordt georganiseerd door Stichting Vakaró voor Komló in Veenendaal die zich inzet voor met name jonge Roma in en rond de stad Komló in Zuid-Hongarije. De stichting is een organisatie zonder winstoogmerk, ANBI gekwalificeerd en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Bij het 12,5 jarig jubileum van de stichting gaf Parno Graszt ook een concert in Veenendaal. Ook was de band twee keer in Komló, zij zongen en speelden toen midden in de zigeunerwijk waar Stichting Vakaró voor Komló actief is. Dat was een waar feest voor de bewoners van die wijk. Nooit zijn zij in de gelegenheid om naar een concert te gaan en nu kwam Parno Graszt zowaar naar hen!

Contact
Stichting Vakaró voor Komló, Conny van Tuil
Tel: 0318-548952 of 06-16122409
E-mail:

> Voor wie Hongaars leest, op HollanDokk.com (website voor Hongaren in Nederland): A visszajáró vendég Parno Graszt

> Op Youtube: Rávágok a zongorára 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije