Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Midden- en Oost-Europa: ‚Detroit van het Oosten’

Zaterdag 2 augustus 2008 - De omvang autoproductie in Midden- en Oost-Europa is in het jaar 2007 met 18,7%, een stuk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 5,5%. Momenteel wordt 27 procent van alle wereldwijd geproduceerde motorvoertuigen in deze regio vervaardigd, waardoor het zich heeft ontwikkelt tot een waar ‘Detroit van het Oosten’. De totale investeringen bedragen inmiddels meer dan 20 miljard euro en de verwachting is dat de jaarlijkse groei de komende jaren 20% zal bedragen.  

De meerderheid van de leidende producenten heeft zich in Midden- en Oost-Europa gevestigd, zoals Volkswagen, Audi, Renault, Peugeot-Citroën, Fiat, Ford, Toyota, Hyundai-Kia en Suzuki. Onlangs maakte Mercedes bekend een productiefaciliteit in Kecskemét te gaan opzetten.

De productie van personenauto's vormt het grootste aandeel van de totale productie. De belangrijkste reden om zich in Midden- en Oost-Europa te vestigen, is het grote aanbod van toeleveranciers. Het in Székesfehérvár gevestigde Videoton bijvoorbeeld die componenten levert aan bijna alle autofabrikanten in Europa.

Een probleem is echter de beperkte aanwezigheid van vakmensen. De producenten tonen daarom ook steeds meer interesse in omliggende landen als Roemenië, Oekraïne en Rusland, waar de koopkracht stijgt maar het prijsniveau nog relatief laag is. De goede vooruitzichten voor de sector in heel Midden- en Oost-Europa komen vooral voort uit een combinatie van het grote bevolkingsaantal, een sterke inkomensgroei en een nog relatief onvolwassen markt voor personenauto.

>>>> Bron: EVD

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije