Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wetsvoorstellen Hongaarse vennootschapsbelasting

Vrijdag 10 oktober 2008 – Onlangs heeft het Hongaarse Ministerie van Financiën een concept wetsvoorstel betreffende de Hongaarse belastingwetgeving bekend gemaakt. Het voorstel is inmiddels aangeboden aan het Hongaarse parlement. De voorstellen omvatten enkele vergaande wijzigingen met name in het kader van de vennootschapsbelasting, solidariteitstoeslag en inkomstenbelasting. Deze gepresenteerde wetswijzigingen zullen naar verwachting per 1 januari 2009 effectief worden.  
 
De voorgestelde wetswijzigingen vallen grotendeels gunstig uit voor bedrijven. Geopperd wordt om bijvoorbeeld de solidariteitstoeslag van 4% af te schaffen. Daarnaast wordt voorgesteld om de zogenoemde ‘thin capitalisation'-regelgeving, inhoudende renteaftrekbeperkingen, af te schaffen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om Hongaarse deelnemingen volledig met vreemd vermogen te financieren. Bovendien wordt voorgesteld om het belastingtarief ten aanzien van royalty inkomen te verlagen naar 9% (nu maximaal 12%). Hongarije gaat hiermee de strijd aan met o.a. Nederland om innovatieve ondernemers aan zich te binden.

Hier tegenover staat echter wel dat het maximale vennootschapsbelastingtarief zal worden verhoogd naar 18% (nu 16%).
Er zijn overigens geen wijzigingen voorgesteld ten aanzien van bestaande gunstige regelingen zoals de deelnemingsvrijstelling en de afwezigheid van bronbelastingen op dividenden, interest en royalty-betalingen. Dit en de hierboven genoemde wijzigingen maakt Hongarije nog interessanter als holdinglocatie voor investeringen in Centraal en Oost Europa.

Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Ernst-Jan de Roest, per e-mail   of telefonisch +31 33  451 2738.

Mr. drs. E-J. (Ernst-Jan) de Roest is werkzaam als belastingadviseur bij de Hongarije Desk van Ernst & Young te Amersfoort. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije