• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Erick van Egeraat ontwerpt stadhuis Budapest

Ontwerp stadhuis BudapestVrijdag 31 oktober 2008 - Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor het ontwerpen van een stadhuis in het centrum van Boedapest gewonnen. Een jury bestaande uit internationale professionals selecteerde zijn voorstel uit een groep van 18 deelnemers. Het ontwerp combineert de restauratie van het bestaande, 18e-eeuwse gebouw in barokke stijl met nieuw te bouwen futuristische vleugels zodat een hedendaags centraal plein ontstaat. Hiermee komt een eind aan de bijna drie eeuwen durende onzekerheid over de toekomst van deze unieke locatie in het hart van Boedapest.

Het nieuwe stadhuis zal, geheel in overeenstemming met de doelstellingen van de competitie, door zijn open binnenhoven en flexibele gebruik transparantie en democratie uitstralen, fungeren als een Forum voor de inwoners van Boedapest en toeristen aantrekken. 

Het maakt de oevers van de Donau weer toegankelijk voor voetgangers vanaf de hoofdstraat en biedt, vanaf een platform op de toegangspoort, een spectaculair uitzicht over de stad.

'Dit project is een unieke mogelijkheid de economie van Boedapest een nieuwe impuls te geven en tegelijkertijd een aantrekkelijk stadshart voor iedereen te creëren', aldus Van Egeraat.

Het ontwerp van Van Egeraat integreert drie afzonderlijke functies: cultuur, ondernemerschap en bestuur. Het biedt directe toegang tot het ondergrondse metrostation waar de oude stadsmuren zijn opgegraven en tentoon gesteld.

De begane grond van het gebouw is geheel toegankelijk voor het publiek en bevat onder meer winkels, cafés en restaurants. De verdiepingen bestaan voornamelijk uit kantoren, zowel voor het stadsbestuur als voor de vrije verhuur, en een design hotel. 
De volledige façade vormt een ‘visuele muur' langs de hoofdstraat en symboliseert de overgang van oud naar nieuw, van gesloten naar open. Het bestaande gebouw met haar gesloten, barokke gevel, wordt doorgezet in een semi-open structuur van organische zuilen welke vervolgens uitmonden in een open zuilengalerij die de toegangspoort tot het nieuwe complex vormt.

De meest publieke ruimte in het project is het Culturele Forum, dat strategisch geplaatst is in het centrum van het complex. Hier bevindt zich een multifunctioneel auditorium dat geschikt is voor het houden van conferenties en tentoonstellingen.

Van Egeraat zegt hierover: 'Het Forum vormt de verbinding tussen verleden en heden, tussen de historische kapel en het nieuwe gebouw en tussen klassieke en moderne barok om elkaar aan te vullen en te benadrukken. Tegelijkertijd verbindt het alle vormen van cultuur, onderwijs, vermaak en politiek.'

Het nieuwe stadhuis zal bestaan uit 118.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, waarvan 40.000 vierkante meter nieuw worden gebouwd. De oplevering van het project is gepland voor 2012.

>>>> Bron  Erick van Egeraat 
>>>> Vertaling  Architectenweb.nl 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije