Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Houderschapsbelasting roerende goederen

Dinsdag 29 december 2009 - Met ingang van 1 januari 2010 zullen drie nieuwe houderschapsbelastingen worden ingevoerd: belasting op personenauto's met hoog vermogen, belasting op vaartuigen en die op luchtvaartuigen.

 

Belasting op personenauto's:

Heeft u een personenwagen met een vermogen van 125 Kilowatt (kW) of meer, dit is 170 PK of meer, dan dient u als geregistreerde in Hongarije belasting te betalen. Als de wagen op Hongaars kenteken geregistreerd staat, zal de bij het kenteken horende eigenaar de belasting moeten betalen. In het geval van een buitenlands kenteken en de eigenaar staat in Hongarije geregistreerd, dan zal deze moeten betalen. Basis voor de te heffen belasting is het aantal kW's welke in het kentekenbewijs vermeld staan. In de belastingwetgeving wordt nog bekend gemaakt hoeveel het bedrag zal zijn op basis waarvan u de te betalen belasting kunt uitrekenen. Tussen de 125 en 174 kW moet het bedrag met twee worden vermenigvuldigd, tussen de 175 en 199 kW tweeënhalf keer en boven de 200 kW drie maal. Uitgezonderd zijn wagens die in de oldtimer categorie vallen.
Belasting op vaartuigen:
Is uw boot geregistreerd in Hongarije, dan wordt belasting geheven op zeilboten met een oppervlakte van meer dan 25 vierkante meter en op motorboten met een vermogen van meer dan 50 kW (68 PK). Voor zeilboten geldt een belasting tarief van 500 tot 2000 Forint per m2 en voor motorboten 150-300 Forint per Kilowatt, afhankelijk van de ouderdom. Het gaat hierbij om boten, want het ziet er naar uit dat de Jetski wel belastingvrij blijft, als zijnde een sportvaartuig. Sportverenigingen zijn uitgezonderd van de belastingplicht, en dat geldt ook bij vaartuigen die vóór 1950 zijn ontworpen (origineel en/of onder bepaalde voorwaarden een kopie).
Belasting op luchtvaartuigen:
Alle luchtvaartuigen zijn vanaf 1 januari 2010 belastbaar. Een door een motor aangedreven luchtvaartuig wordt met 5000 tot 8000 Forint per 1000 kilogram gewicht belast, niet-motorische met 2500 tot 4000 Forint per 100 kilogram. De hoogte van de te betalen tarieven wordt net als bij vaartuigen mede bepaald door de ouderdom. Uitgezonderd zijn die luchtvaartuigen die tot het bezit behoren van sportverenigingen of van maatschappijen met een officiële vergunning om personen te vervoeren.

Aangifte moet tegelijk worden gedaan met uw persoonlijke aangifte, voor 20 mei 2010. Diegene die op 1 januari 2010 als eigenaar van een bovengenoemd voertuig gerigistreerd staat is de belastingplichtige.

>>>> JN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije