Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Toxiloog: weer veilig wonen in Devecser

iszapTornaDinsdag 26 oktober 2010 - In de door de rode modder overspoelde wijken van de stad Devecser valt volgens toxiloog Gábor Zacher weer gewoon en veilig te leven. Dat vertelde Zacher op een eergisteren gehouden forum voor de bewoners van Devecser. Zacher vertelde dat de situatie grotendeels hersteld is, ook de hoeveelheid stof van de opgedroogde modder is stukken minder geworden. Na metingen blijkt de hoeveelheid stof in de lucht onder het maximum toelaatbare te zijn gezakt.

Van de hoeveelheid modder in Devecser is nu 80% opgeruimd en weggebracht naar een opslagreservoir. De regen helpt handje momenteel een handje bij de schoonmaak, stof en restanten modder spoelen daardoor namelijk weg. Zacher heeft de bewoners aangeraden om regelmatig in de komende tijd deel te nemen aan bevolkingsonderzoeken, zelfs als ze die onderzoeken overbodig vinden. Er is volgens hem nog nooit een ramp van deze omvang in Hongarije geweest, gezondheidsdeskundigen willen daarom nu zo goed mogelijk door onderzoeken de gevolgen in kaart brengen.

Inmiddels kunnen er ook weer treinen rijden in de door de modder getroffen regi en ongeveer 1,5 miljoen kubieke meter modder en grond is afgevoerd naar een apart opslagbekken. Die is nu helemaal vol en er moet een ander terrein gevonden worden waar de rest naar toegebracht kan worden. Het idee is om gebieden waar de huizen beschadigd zijn te gaan gebruiken, de huizen verder te slopen en dan daar de vervuilde grond te storten. Maar voor de afbraak van rond de 200 huizen, waar de burgemeester van Devecser aan denkt, zijn de sloopvergunningen nog niet uitgegeven. Ook moet eerst de waarde van de huizen en daarbij horende grond worden vastgesteld. Een aantal deskundigen zijn daar gisteren mee begonnen.

De regen in de afgelopen dagen, en de nog te verwachten regen komende tijd, is niet enkel een helpende hand bij de schoonmaak maar zorgt juist ook voor nieuwe problemen. Door de regen holt de barst in de noordwand van het modderreservoir verder uit waardoor er vervuild water uitlekt. Het regenwater dat zich met het rode stof vermengt stroomt richting de beek Torna en verder door naar de rivier de Marcal. In de eerste is de pH-waarde weer gestegen tot rond de 12, en in de Marcal tot rond de 10.

Van de getroffen bewoners in het gebied hebben 120 families aangegeven er te willen blijven wonen in nieuw te bouwen huizen omdat hun eigen huizen onbewoonbaar zijn geworden. Zeventig gezinnen willen voorgoed vertrekken uit het gebied.

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije